Home Info DA LI STE PROSLAVILI ROĐENDAN PAJE PATKA 9. JUNA?

DA LI STE PROSLAVILI ROĐENDAN PAJE PATKA 9. JUNA?

912
0

Paja Patak, jedan od najpopularnijih likova Volta Diznija, kojeg život šiba, a on se nevoljama suprotstavlja s istom neumornom energijom, je u petak, 9. juna proslavio 75. rođendan.

Paja se „rodio“ 9. juna 1934. godine u jednoj epizodi serije „Silly Symphonies“, inspirisanom ruskom pričom o piletu koje traži pomoć da zaseje polje kukuruza, a njegov komšija, patak, čini sve moguće da izbegne da mu pomogne.

Godine 1937. prvi put je Paja Patak postao glavni junak crtanog filma, a pridružli su mu se i simpatični sestrići Gaja, Raja i Vlaja, te verna ljuba Pata.

Deset godina kasnije na scenu stupa Ujka Baja, tvrdica bez premca, čija je deviza: „Bolje biti bogat i zdrav nego siromašan i bolestan.“

Volt Dizni je lik Paje Patka stvorio kao protivtežu uvek savršenom Mikiju Mausu.

Svojevremeno je opisivao svoj odnos prema porodici crtanih likova, osvrćući se na Paju Patka kao na „jedno pokvareno jaje“.

Preka narav je Paji Patku donela takvu popularnost da je na kraju o njemu napravljeno više crtanih filmova nego o Mikiju.

Paja je kao pojava vrlo zanimljiv lik. On je bela patka sa žutonarandžastim kljunom, nogama i stopalima. Obično je obučen u mornarsku bluzu i kapu, ali bez pantalona, osim kada ide na plivanje. Vozi razdrndani auto s registracijom 369 i uvek ga prate nevolje.

Njegovi prijatelji su Miki i Mini Maus, Mića, Belka, Horacije i Pluton.

Prema crtanom filmu „Donald Gets Drafted“ iz 1942. godine, Pajino puno ime u originalu je Donald Fauntleroy Duck.

Ovaj zanimljivi patak dobio je 2004. godine i svoju zvezdu na holivudskom pločniku slavnih.

Njegova zvezda je 2.257. po redu, a gospodin Patak je za nju do tada naporno radio punih 70 godina.

Na svečanosti povodom dodjele zvezde rečeno je da je Paja od skromne seoske životinje postao omiljena američka kulturna ikona.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here