Home Poznati Da li ste čuli za tajnu grupu TNT?

Da li ste čuli za tajnu grupu TNT?

831
0

Tri godine pre nego što se na kioscima pojavio prvi broj Alan Forda, scenarista Max Bunker i crtač Roberto Raviola (Magnus) uradili su scenario za ovaj strip koji je trebao da predstavlja parodiju Džems Bonda.
Prvobitni scenario nastao je 1967. godine i imao je šest glavnih karaktera: Alan Ford, Sir Oliver, Bob Rok, Šef, Jeremija i Grunf. Ipak autori su prilikom revizije scenarija 1968. rešili da izostave Sir Olivera iz straha od reakcije čitalaca.

ALAN

Grupa TNT je nastala kada je posle drugog svetskog rata Njegova Visost Broj Jedan zatražila od Tajne službe da osnuje malu polu legalnu  grupu tajnih agenata.
Prvi broj serijala o Alanu Fordu u Italiji se pojavio u maju 1969. i prodat je u 22.000 primeraka.

Bob Rok

Ipak, već drugi  („Šuplji zub“) je jako slabo prošao i prodat je u samo 8.000. Autori su bili očajni a čitaoci zbunjeni duhom ovog zabavnog štiva koji je odudarao od bilo kog stripa koji su ranije čitali. Junaci nisu bili ultramoderni špijuni, već bedni siromasi koji su izigravali tajne agente. Strip je tada bio na korak do ukidanja, a za opstanak „Alana Forda“ najzaslužniji je mali broj vernih čitalaca koji su pismima podrške ohrabrili Magnusa i Bunkera da nastave dalje.
Autori nisu bili sasvim zadovoljni prvim brojem, i ponovo su analizirali crtež i scenario. Usledila je izmena na Bobu Roku, kome je nakon drugog broja uvećan nos i smanjen stas, čime je njegov lik izgubio na realističnosti, ali je time postao jedan od najpopularnijih likova stripa. Već u drugom broju pojavljuje se Sir Oliver. Njegova visost, Broj Jedan, predstavljena je tek kasnije u 11. epizodi.

Jeremija

Nakon dvogodišnjih problema sa tiražom, dolazi do preokreta sa 26. brojem Alan Forda, u kojem se pojavljuje Superhik, đubretar koji ima moć da smrdljivim dahom onesvesti ili ubije čoveka a to koristi da krade od siromašnih da bi davao bogatima.
Može se slobodno reći da je Superhik spasao ovaj strip, jer se broj prodatih primeraka popeo na 100.000.

Sir Oliver

Magnus je nacrtao prvih 75 epizoda i potom ga je nasledio Pifarerio i kasnije veliki broj drugih crtača, koji su dodavali nešto od svog stila, tako da se crtež prilagođavao duhu vremena.

Priča je smeštena u Njujork i prožima sve slojeve američkog društva u kom caruju socijalna nepravda, licemerje, mafija i dolar kao vrhunska svetinja i motiv koji pokreće sve junake stripa. Među obožavaocima „Alana Forda“ govorilo se da je strip zabranjen u Americi pod optužbom da je levičarski.
Alan Ford je osim u Italiji izlazio samo još u Francuskoj i na teritoriji bivše Jugoslavije. U Francuskoj je debitovao 1975. i propao nakon samo 12 brojeva.

 
Epizode koje su izlazile u SFRJ bile su cenzurisane. U SFRJ Alan Ford je stekao kultni status i izlazio je u izdanjima zagrebačkog Vjesnika. Danas se na kioscima ovaj strip može naći u izdanjima Kolor Press Grupe.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here