Home Zanimljivosti DA LI IMATE KASICU PRASICU?

DA LI IMATE KASICU PRASICU?

456
0

Od trenutka kada je počeo da se koristi metalni novac, čovek je imao potrebu da ga sakrije i sačuva. Još u davna vremena ljudi su čuvali novac u glinenim, kamenim ili drvenim činijama s poklopcima, a ovakve posude arheolozi su pronalazili u iskopinama širom sveta. Pošto banke i sefovi nisu postojali pre više desetina vekova, mesta za sakrivanje ovih ćupova s blagom bila su različita – od zidova, podova i krovova kuća do bunara ili podruma. Posude s novcem pronalažene su i u poljima, na grobljima ili u zidovima zamkova.

S razvojem civilizacije menjao se i izgled ovog čuvara novca, koji je s vremenom od posude u obliku ćupa s poklopcem prerastao u oblikovane životinje, predmete ili glave ljudi, a pravljen je od najrazličitijih materijala. Glinu su s vremenom zamenili srebro, zlato, staklo, a kasnije i plastika. Četvrtaste posude, koje su izgledom podsećale na kovčežiće, a datiraju iz 14. veka, pronađene su na teritoriji današnje Slovačke, Češke i Mađarske.

Ipak, i danas jedan od omiljenih poklona najmlađima, bar na Najstarijem kontinentu, jeste kasica prasica. Gotovo da nema doma u kojem ne stoji kasica za čuvanje sitnog novca u obliku praseta. Pretpostavlja se da su prave kasice prasice nastale u Velikoj Britaniji početkom 15. veka. Napravljene od gline, keramike ili drveta, ove kasice služile su za skupljanje metalnih novčića, a kada bi se napunile, jedini način da se dođe do njihove sadržine bio je da se razbiju. Običaj da se novac čuva u kasici u obliku praseta prenet je iz Velike Britanije u druge zemlje Evrope, a kasnije i sveta. Ove kasice pravljene su u raznim veličinama i često su bile bogato ukrašavane, a baš zbog njihovog lepog izgleda novac je dugo čuvan u njima, jer je vlasniku obično bilo žao da ih razbije.

U vekovima koji su usledili, a naročito u 20. veku, počele su da se prave kasice prasice koje su na dnu imale veliki otvor, obično zapušen plutanim, drvenim, a kasnije plastičnim čepom. Na ovaj način kasice su trajale mnogo duže, ali je i novac bilo lakše uzeti. Kasice u obliku praseta korišćene su u poslednjih nekoliko vekova i u Kini, Americi i ostalim delovima planete. Iako je metalni novac danas mnogo manje u upotrebi, s obzirom na veliki broj kreditnih kartica i papirni novac, koji ga potiskuju, kasica prasica je popularna i u naše doba, naročito među najmlađima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here