Home Info „ЋИРИЛАНДИЈА“ ПРОСЛАВИЛА САВИНДАН У КОПРУ

„ЋИРИЛАНДИЈА“ ПРОСЛАВИЛА САВИНДАН У КОПРУ

94
0

Данас широм белог света,
свугде где се српски збори,
„Ускликнимо Светом Сави“
побожна се песма ори.
Данас свака српска кућа,
уз молитве Богу свете,
Светом Сави свећу пали
и зелене венце плете.
Данас Срби, сви и свуда,
славе једну исту славу:
прослављају светитеља
свога српског – Светог Саву.

 

Ово је само једна од песмица посвећених првом српском архиепископу и просветитељу коју смо на Савиндан чули у Храму Светог Саве у Копру.

За ову велику свечаност деца из школе српског језика „Ћириландија“, која делује већ осму годину у оквиру АКУД Коло из Копра, а под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, приремала су се, као и сваке године, неколико недеља.

Деца су учила на креативан начин о животу малог Растка, о  његовим заслугама и вредностима које је оставио у наслеђе нараштајима наше деце у Србији, региону, дијаспори а смишљане су и приче и песмице о томе како замишљају Светог Саву данас, шта би им рекао и саветовао.

 

Деца су наступила у традиционалној српској народној ношњи, било је мало треме коју су врло брзо савладали, а за труд су били награђени поклонима које им је припремио овогодишњи кум.

Деци ће прослава Савиндана остати у лепом сећању а приче и песмице о најомиљенијем дечјем свецу, који даноноћно бди над њима, ће наставити да читају и слушају и након празника.

Нада Чупковић

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here