Home Bajke i priče BOGINJA SVAĐE I ZLATNA JABUKA

BOGINJA SVAĐE I ZLATNA JABUKA

149
0
Pixabay License

Jednom su bogovi priredili zabavu na planini Olimpu. Svi su bili pozvani, osim boginje svađe. Nju nisu zvali, jer je uvek izazivala nevolje. Ali je ona čula za zabavu i smislila vrlo lukavu osvetu, zato što je nisu pozvali. Bacila je među goste na zabavi zlatnu jabuku, na kojoj je pisalo: „Najlepšoj“.

Odmah je nastala gužva, jer je svaka boginja smatrala da baš ona treba da dobije tu jabuku, dok na kraju nisu ostale tri boginje da se i dalje prepiru oko toga koja je najlepša. Hera, vrhovna boginja, Afrodita, boginja ljubavi i Atina, boginja mudrosti.
Niko nije mogao da odluči kojoj bi trebalo da pripadne jabuka i među njihovim pristalicama počeše da izbijaju svađe.

Najzad progovori Zevs, kralj bogova:

„Kako mi ne možemo da odlučimo koja je najlepša, moraćemo to da prepustimo nekom smrtniku da odluči. Potražite napolju nekog čoveka i neka on bude sudija“.

Tako se dogodilo da su jednog pastira, koji se zvao Paris, iz popodnevnog dremeža trgle tri prelepe žene. Dale su mu zlatnu jabuku i rekle mu da je preda najlepšoj. On je začuđeno gledao, dok su mu boginje prilazile, jedna po jedna.
„Ja sam Hera“, šapnu mu prva. „Izaberi mene i učiniću te najmoćnijim čovekom na zemlji“.
„Ja sam Atina“, tiho mu reče druga. „Izaberi mene, pa ću ti podariti bezgraničnu mudrost“.
„Ja sam Afrodita“, šaputala je treća. „Izaberi mene i najlepša žena na svetu biće tvoja“.
Paris dade jabuku Afroditi i boginje nestadoše. Izbor je bio rešen. Posle nekog vremena Paris je otišao u Spartu i tamo sreo Jelenu, ženu kralja Menelaja.

Za njega je ona bila najlepša žena na svetu i on ju je oteo i poveo u Troju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here