Home Svaštara 6 OSOBINA KOJE MORA DA IMA DOBAR VASPITAČ

6 OSOBINA KOJE MORA DA IMA DOBAR VASPITAČ

3536
0
Pixabay License

Vrtić je najvažnija faza u akademskom razvoju deteta. To je faza u kojoj deca dobijaju prve formalne instrukcije i takođe se upoznaju sa novim veštinama kao što su zvuci slova, brojanje brojeva i tako dalje. Dakle, ovo je doba koje formira njihovo mišljenje o školi i učenju uopšte. To su i godine koje postavljaju osnovu za njihov uspeh u budućim studijama.

Dakle, u pitanju je delikatna faza u akademskom razvoju dece kojom bi trebalo da upravlja visoko obučen nastavnik. Zato je izbor vaspitača u vrtiću presudan faktor. Važno je napomenuti da ne može svako da bude dobar vaspitač u vrtiću.

Postoji nekoliko osobina koje čine delotvornog vaspitača. Ove osobine dobrog vaspitača u vrtiću treba da se odnose na sposobnost rada sa decom kao i na njihovu motivaciju. U ovom članku ćemo pogledati neke od ključnih osobina koje čine dobrog vaspitača u vrtiću.

Evo šest osobina koje mora da ima dobar vaspitač u vrtiću:

STRAST U SVOM RADU

Kao i druge profesije, strast je ključna kada je u pitanju posao ranog razvoja dece. Podučavanje dece može biti frustrirajuće, posebno kada deca postanu teška i prkosna. U takvim trenucima, potreban je neko ko je motivisan da učini još više i ko oseća da pravi pozitivne pomake u životu dece. Kao vaspitač, treba da oseća svoja dostignuća koji ga motivišu da nastavi dalje.

Ako podučavanje i rad sa decom ne rasplamsava unutrašnju strast vaspitača, onda ovo nije njegova karijera.

FLEKSIBILNOST

Da biste bili dobar vaspitač u vrtiću, morate biti fleksibilni. Napredak dece pre svega zavisi od  toga šta se dešava u vrtiću, unutra ili napolju. Zato treba obratiti pažnju na raspoloženje dece i u skladu sa njim organizovati njihove aktivnosti. Nekada bi grupa mogla da bude sastavljena od dece koja su spremna da uče, ali u narednih nekoliko minuta stvari se promene pa cela grupa izgleda pospano i dosadno. U takvim slučajevima, vaspitač mora da bude fleksibilan i menja aktivnosti u grupi.

Ponekad bi problem mogao da bude u opremi, kao što je neispravan štampač. To znači da vaspitač u vrtiću treba da bude dovoljno fleksibilan da koristi raspoložive materijale ili promeni nastavu za taj dan. Ako je plan bio da se održi čas na otvorenom, ali pada kiše, onda vaspitač treba da se brzo prilagodi. To je ono što je kvalitet fleksibilnosti.

KREATIVNOST

Rad sa decom zahteva od nastavnika da bude veoma kreativan. Deca predškolskog uzrasta su veoma nestrpljiva i lako mogu tokom časa da postanu nezainteresovana ili da im postane dosadno. Zato vaspitač treba da obezbedi da se deca zabavljaju svaki put kada su u vrtiću. Kreativan vaspitač je u stanju da unese inovativne ideje koje će održavati zainteresovanost dece kako bi razumeli aktivnosti i nastavu u učionici.

Vaspitač u vrtiću treba da bude u stanju da koristi kreativne ideje kako bi osigurao da deca uče čak i sa ograničenim resursima. On/ona treba da bude u stanju da koristi raspoložive resurse kako bi se uverio da su deca razumela instrukcije u učionici. Kreativnost takođe pomaže vaspitaču u vrtiću da razume kada treba da promeni temu ili predmet čitanjem raspoloženja dece.

STRPLJIVOST

Da bi bila dobar vaspitač u vrtiću, osoba treba da bude veoma strpljiva. Činjenica da imate posla sa decom koja pokušavaju da se prilagode novom okruženju i pravilima, može biti težak posao. Neka deca nemaju društvo druge dece kod kuće, tako da je vrtić sa puno dece za njih nova stvar. Deca se lako dekoncentrišu tokom vrtićkih aktivnosti. Pored toga, morate da koordinirate aktivnosti sa decom koja imaju različite sposobnosti prihvatanja novih saznanja, što može biti frustrirajuće za vaspitača – kada neka deca zaostaju.

Suočavanje sa roditeljima takođe može biti frustrirajuće. Dakle, dobar vaspitač takođe treba da bude u stanju da se nosi sa frustriranim ili uznemirenim roditeljima, uspostavi poverenje i objasni im kako stvari funkcionišu i šta mogu da očekuju. Dakle, dobar vaspitač treba da bude strpljiv sa svima, uključujući i rukovodstvo vrtića.

SAOSEĆAJNOST

Deca su u ovoj fazi svog života veoma emotivna. Neka od njih nikada nisu bili odsutna od kuće ili bez svojih roditelja. Stoga su već traumatizovana iskustvom da ostanu sama sa nepoznatim ljudima. Plač je veoma čest u početku prilagođavanja. Dakle, pre nego što se prilagode novom životu, trebaće im neko ko može biti tu za njih kada im zatreba podrška. Zato je saosećanje jedna od ključnih osobina koje vaspitač mora da poseduje. Dobar vaspitač treba svaku situaciju da prihvati sa saosećanjem kako bi pružio utehu deci.

SMISAO ZA HUMOR

Deca vole da se zabavljaju, a to je jedan od najboljih načina da ih zadržite. Zabava tokom aktivnosti takođe pomaže deci da stvore pozitivno mišljenje o vrtiću i učenju uopšte. Dakle, dobar vaspitač u vrtiću treba da zasmejava decu dok ih podučava. To je jedna od ključnih stvari zbog koje će deca voleti da idu u vrtić, a kasnije i školu. To je kvalitet koji pomaže da se stvori jak odnos između vaspitača i dece.

https://remini.me/site/for-parents/6-must-have-qualities-of-a-good-kindergarten-teacher/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here