Home Info 21. MART – SVETSKI DAN ŠUMA

21. MART – SVETSKI DAN ŠUMA

259
0

Sa namerom da ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na  opstanak čovečanstva, Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije  donela je  1971. godine odluku da dan prolećne ravnodnevnice na severnoj, odnosno dan  jesenje ravnodnevnice na južnoj Zemljinoj hemisferi –  21. mart, proglasi Svetskim danom šuma. 


Neposredna i najveća korist od šuma je što su one fabrika kiseonika. Danas, šume pokrivaju nešto preko 30 % ukupnih kopnenih površina Zemlje. U Srbiji je trenutno 29% površina pod šumama, a trebalo bi da zahvataju oko 41% površina. Neplanskim sečenjem šume čovek ugrožava prirodu i prema procenama stručnjaka  godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma na svetu. Uprkos svemu, šuma je još tu, ali joj je potrebna čovekova zaštita.

Šume su neophodne za prirodnu ravnotežu života na Zemlji. Ipak, one se vekovima nemilosrdno krče da bi se stvorio prostor za nova naselja, poljoprivredne površine, fabrike i saobraćajnice. Uništavanjem šuma nastaju ekološke promene sa štetnim posledicama, među kojima su prvenstveno promene zemljišta i klime, a s tim u vezi i nestanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Svesne ovih opasnosti i u cilju očuvanja šuma I opstanka života na Zemlji,  bogatije države štetu smanjuju primenom koncepta održivog gazdovanja šumama, koji podrazumeva smanjivanje pritiska na šume koncentrisanim sečama, uvećanje stepena šumovitosti, uspostavljanje sistema održivog razvoja upravljanja šumama u skladu sa potencijalom i niz drugih mera.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here