Home Poznati ZORO – LEGENDARNI BORAC ZA PRAVDU I RAZBOJNIK PLEMENITOG SRCA

ZORO – LEGENDARNI BORAC ZA PRAVDU I RAZBOJNIK PLEMENITOG SRCA

128
0
Foto - screenshot

Zoro je jedna od kulturnih ikona istog ranga kao Tarzan ili Supermen.

Nastao iz pera američkog pisca Džonstona Mekalija, Zoro se prvi put pojavio u jednom kalifornijom časopisu. Mekali će kasnije objaviti više od 60 avantura Zoroa, a ovaj će postati pravi junak američke književnosti.

Mekali je bio inspirisan jednim Meksikancem, polu-patriotom, polu-banditom koji je živeo u Kaliforniji u 19. veku, za vreme zlatne groznice. Hoakin Murieta je branio rudare od gringosa. Slavni pisac Pablo Neruda je tom popularnom junaku posvetio i jedan pozorišni komad.

Čileaska spisateljica Izabel Aljende u svom romanu „Zoro“ iz 2005. godine navodi da je junak mešavina Robina Huda, Petra Pana i Če Gevare.

Televizijska serija Volta Diznija od 78 epizoda snimljenih od 1957. do 1961. godine doživela je ogromnu popularnost.

U kinematografiji je bilo oko 50 Zoroa, i u verzijama parodije i erotike. Najpoznatiji glumci u toj ulozi su Daglas Ferbanks (1920), Tajron Pauer (1940), Alen Delon (1975) i Antonio Banderas u dva filma snimljena 1998. i 2005.

Zoro se pojavljuje u stripu, pesmama, video igricama, a njegov izgled visokog, vitkog momka na konju, koji nosi šešir, masku, crni plašt i mač u ruci i danas se koristi.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here