Home Zanimljivosti ZEC KAO SIMBOL USKRSA

ZEC KAO SIMBOL USKRSA

948
0

U hrišćanskom svetu vernici slave Uskrs kao dan Isusovog vaskrsnuća. Mnogi će kao simbol Uskrsa prihvatiti sliku zeca koji ostavlja jaja u gnezdo, a da se ne zapitaju, zašto zec ostavlja jaja u gnezdo? Zar nije logičnije da to čini kokoška?

Zec je još u doba pre hrišćanstva bio simbol plodnosti, a u anglo-saksonskim narodima predstavljao je zemaljski oblik boginje plodnosti Eastre. Zečevi su bili tada poznati kao životinje sa najbržom mogučnošću razmnožavanja i bili su simbol novog rađanja života u proleće, kada se slavio paganski praznik dolaska proleća. Za vreme tih proslava, verovalo se da zec donosi jaja kao simbol novog proleća.

Kao uskršnji simboli zečevi su se počeli koristiti u Nemačkoj, odakle potiču prvi zapisi o tome koji datiraju iz 16. veka. Izrada prvih jestivih zečeva od testa i šećera – uskršnjih poklona, takođe započinje u Nemačkoj, početkom 19.veka. Iz Nemačke se  proširilo po celom hrišćanskom svetu. Uskršnji zeka postaje izvor dečije radosti. Deca veruju da ako su bila dobra, zeka će im na uskršnje jutro doneti šarena jaja i poklone. Na skrivenom mestu u vrtu, dvorištu ili u kući, prave gnezda od trave kako bi im zeka mogao ostaviti poklone.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here