Home Svaštara ZBOG ČEGA SU ŠVEDSKE KNJIGE ZA DECU TOLIKO POPULARNE?

ZBOG ČEGA SU ŠVEDSKE KNJIGE ZA DECU TOLIKO POPULARNE?

375
0

Među zemljama koje najviše ulažu u knjige za decu jeste i Švedska, u kojoj je svaka deseta objavljena knjiga – knjiga za mališane. Najznačajnija svetska nagrada za književnost za decu dodeljuje se upravo u Švedskoj i nosi ime po Astrid Lindgren, autorki Pipi Duge Čarape, kao i serijala o neobičnom gospodinu Karlsonu (Bata i Karlson s krova i Karlson s krova ponovo leti).

Zbog čega su švedske knjige za decu toliko popularne? Njihovi autori vole da pišu o zabavnim temama, ali se ne boje ni da se dotaknu onih o kojima je teško razgovarati. Zbog toga je u njihovim knjižarama moguće naći najrazličitije knjige – one zbog kojih se mališani drže za stomak od smeha, kao i one koje se bave pitanjima zbog kojih se najčešće povlače u sebe.

Na severu Evrope dodeljuje se još jedno zanimljivo priznanje – Nordijska nagradu za dečju književnost, koju još od 1985. dodeljuju školski bibliotekari iz nordijskih zemalja.

Jedan od dobitnika ove nagrade jeste i švedski pisac Ulf Stark, našim čitaocima poznat po duhovitim romanima o prijateljstvu dečaka Persija i Ulfa, koje je autor pisao prisećajući se svojih dečačkih doživljaja. Prva knjiga u ovom serijalu jeste Čarobne patike mog prijatelja Persija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here