Home Svaštara ZAŠTO DETE ŽELI DA MU STALNO ČITATE ISTU PRIČU, PEVATE ISTU PESMICU…

ZAŠTO DETE ŽELI DA MU STALNO ČITATE ISTU PRIČU, PEVATE ISTU PESMICU…

436
0
Pixabay License

Svaki dan pre spavanja svome 3-godišnjaku morate da čitate istu priču? Stručnjaci tvrde da je takva vrsta ponavljanja istih aktivnosti korisna za vaše dete, dok za vas može biti prilično zamorna. Evo kako možete s detetom ponavljati iste aktivnosti, a da pritom ne izgubite razum

Tihanina 3-godišnja Mia ima svoju omiljenu slikovnicu, Grga Čvarak. Ona obožava ilustracije u slikovnici, stihove u priči, i puno toga zna napamet. Kada mama Tihana počne čitati, Mia završava rečenice, i tako svaki dan. Mia doista uživa u Grgi Čvarku, a mami je već pomalo dosta, jer sigurno su tu priču dosad pročitale barem 100 puta, ali doslovno.

Uglavnom, roditelji su oduševljeni kad njihova deca se uživljuju u priče, kada vole da im se čita. Pokazatelj je to da rade nešto ispravno, da svoje dete uvode u svet priča i čitanja, u svet reči i različitih ritmova. Ipak, ako istu priču moraju čitati svaki dan iznova, a možda i nekoliko puta u danu, s vremenom to oduševljenje malo i splasne, zar ne?

Šta decu podstiče na to stalno ponavljaju istu radnju – istu priču, istu igru, gledaju isti crtani? U ljudskoj je prirodi da ponavljamo stvari ili aktivnosti u kojima uživamo. A kod dece ponavljajuća aktivnost odaje znak nečega poznatoga i daje osećaj sigurnosti.

Slično možete primetiti i kod starije dece, na primer kada dođu iz škole, odu u svoju sobu i slušaju omiljnu pesmu nekoliko puta ili svaki dan nekoliko puta.

Jednostavno, deca vole da ponavljaju neku aktivnost jer ona postaje deo njihove memorije, nauče da emotivno učestvuju u detaljima priče, filma, pesme, što je zabavno. Kada znaju šta dolazi sledeće, već su vrlo vešti poznavaoci te aktivnosti.

Ponavljanje je osnova mnogih aspekata učenja. Beba treba oko 1.000 ponavljanja da bi naučila novu reč, kada dete uđe u uzrast 2 do 3 godine, to se ponavljanje smanjuje na 50 puta, a u dobu od 4 do 5 možda mu je potrebno samo nekoliko ponavljanja.

Roditelji tu pomažu tako što pevaju istu pesmicu, čitaju istu priču i ponavljaju detetovu omiljenu igru ili aktivnost.

Kada dete usvoji neku pesmicu ili ritam nakon dužeg ponavljanja te je može samo reprodukovati, postane svesno da zna i može, počinje da veruje u svoje sposobnosti.

Svako ponavljanje, na primer, čitanja iste priče otvara detetu mogućnost učenja nove reči i njenog značenja te razvija njegove pred-čitalačke veštine.

U čitalačku fazu će ući prepoznavajući reči i slova u svome pamćenju. Kada učitelj kaže neku reč, dete će pomisliti: ‘Znam tu reč’.

Tokom godina ponavljanje daje detetu samopouzdanje i podstiče ga da prihvati sve zahtevnije zadatke. Dakle, očita je dobrobit ponavljajućih aktivnosti u detetovom razvoju. Ali kako da roditelj prihvati da mora i do stotinu puta da pročita istu priču?

BUDITE KREATIVNI DOK ČITATE!
Odolite iskušenju da izbegnete da čitate priču koja vam je već počela ići na živce. Umesto toga, pokušajte da se igrate – menjajte boju glasa dok je čitate, otpevajte neki deo, čitajte je od kraja prema početku… Možda se i takav način svidi vašem detetu.

JEDNA TEBI, JEDNA MENI
Kada birate priču ili knjigu za čitanje, ili crtani za gledanje, pokušajte da se dogovorite s detetom. Jednu priču birajte vi, a drugu neka bira dete. Prvo pročitajte detetovu pa potom svoju.

ODABERITE KVALITETNO
Birajte kvalitetne knjige i muziku. Ako, pre nego što dete upoznate s novom pričom, smatrate da ta priča nije dobra ili vam se ne sviđa, izaberite neku drugu. Ipak ćete je pročitati barem stotinu puta.

NE NARUŠAVAJTE RUTINU SPAVANJA
Ako mislite da dete iskorišćava vreme za priču pre spavanja i traži da je čitate ponovno i ponovno, samo da bi što kasnije otišlo na spavanje, recite: ‘Sada je dosta. Sutra ćemo opet čitati!

PODSETITE SE DOBROBITI PONAVLJAJUĆIH AKTIVNOSTI ZA SVOJE DETE
To će vam svakako pomoći da istrajete. Ako čitate istu priču pred spavanje po stoti put, fokusirajte se na psihološki i emotivni odgovor vašeg deteta. Uživajte samo gledajući kako vaše dete uživa i kako je opušteno u poznatoj mu aktivnosti.

Tekst: S. M.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here