Home Zanimljivosti ZAŠTO SU OMILJENI LIKOVI IZ CRTANIH FILMOVA ŽUTE BOJE?

ZAŠTO SU OMILJENI LIKOVI IZ CRTANIH FILMOVA ŽUTE BOJE?

1185
0

Kad malo više obratimo pažnju, uočićemo da su neki od naših omiljenih crtanih junaka žute boje. I to dosta njih. Od Miniona, Simpsonovih, Pikačua, ptičice Tviti, Postoji više razloga zašto je baš ta boja korišćena prilikom osmišljavanja izgleda čuvenih crtanih likova.

Prvi razlog je teorija boja, sa kontrastima boje prema boji, svetlo-tamno, toplo-hladno. Najjači kontrast čistih boja prvog reda je žuto-crveno-plavo. Narandžasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj hromatskoj vrednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Takođe, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dve svetlosti obojene komplementarnim bojama pomešane daju belu svetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomešane poništavaju jedna drugu.

Komplementarni parovi su:

žuto – ljubičasto, žutonarandžasto – plavoljubičasto, narandžasto – plavo, crvenonarandžasto – plavozeleno, crveno – zeleno, crvenoljubičasto – žutozeleno.

Drugi razlog je RGB model boja. Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje – crvene, zelene i plave. Mešanjem te tri boje dobijaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svetlosni model mešanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapadne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepoznaje žutu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here