Home Predstavljamo ZAŠTO SU JAPANSKE ŠKOLE NAJBOLJE NA SVETU?

ZAŠTO SU JAPANSKE ŠKOLE NAJBOLJE NA SVETU?

87
0

Japanci obrazovanju dece pristupaju na različit način i uče ih vrednostima na koje mnoge zapadnjačke kulture ne obraćaju pažnju. Da li biste poslali svoju decu u školu koja će ih učiti o važnosti poštovanja prema ljudima i životinjama, iskrenosti, ljubaznosti i samokontrole?

Mnogi roditelji sanjaju o takvoj vrsti obrazovanja, a ona je omogućena Japancima. Poznato je da su japanske škole drugačije od zapadnjačkih i mnogi ih smatraju najboljim školama na svetu.

U Japanu je uniforma obavezan deo školske opreme za sve osnovne i većinu srednjih škola. Zahvaljujući uniformama svi su isti, nitko nema priliku da se ističe na osnovu odeće i to stvara prijatniju atmosferu u učionicama i od malih nogu stvara osećaj jednakosti među učenicima.

Zanimljivo je da kod njih osnovnoškolci ne mogu da ponavljaju razred. Ta praksa ne postoji i svi osnovnoškolci na kraju školske godine dobijaju diplomu i prelaze u viši razred.

Školska godina započinje u proleće, početkom aprila, kada cvetaju japanske trešnje. One su simbol proleća, rađanja prirode i novog početka i upravo to motiviše učenike na početak školske godine.

Osim standardnih predmeta poput japanskog jezika, matematike, nauke i društvenih predmeta, u većini škola učenici uče veštine poput osnova kuvanja i šivenja. Takođe se bave japanskog kaligrafijom i poezijom.

U japanskim školama nema domara. Učenici sami uz pomoć profesora brinu o urednosti svojih učionica. Nakon školskog ručka spremaju prljavo posuđe i pribor za jelo i odnose ga u kuhinju na pranje, a zatim odgovorno čiste nered koji su sami napravili.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here