Home Zanimljivosti ZAŠTO SMO NERASPOLOŽENI, DEPRESIVNI I POSPANI KADA PADA KIŠA?

ZAŠTO SMO NERASPOLOŽENI, DEPRESIVNI I POSPANI KADA PADA KIŠA?

157
0

Da li ste se ikada zapitali zašto se osećate tako umorno, turobno, pospano, depresivno ili melankonično kada pada kiša, ili kada je dan jednostavno siv i tmuran, odnosno kada je oblačno?

Čak i ako ne osećate neku od ovih ‘težih’ emocija, u ovakvim danima vam se ipak makar ponekad desi da vam bude malo dosadno, odnosno da poželite samo lenčariti i biti ostavljeni na miru.

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje – sasvim je sigurno da niste jedini na svetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija (ili Seasonal affective disorder (SAD)).

SEROTONIN I MELATONIN

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: Serotonin i Melatonin.

Serotonin je hemikalija koja nam pruža opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je nivo serotonina nizak, veće su šanse da ćemo se osećati pospanim, umornim, i generalno lošije raspoloženim.

Melatonin je, s druge strane, hemikalija koja nam pruža osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja.

Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvek proučava, iako se generalno veruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada detektuju tamu.

KADA JE NEBO VEDRO, SPAVAMO DUŽE I BOLJE

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je oblačno, kišovito ili generalno tmurno vreme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je nebo vedro.

Istraživači sa univerziteta u Ročesteru u Njujorku sproveli su studiju koja je uključila 43 učesnika koji su vodili ‘dnevnike spavanja’ 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je vani bilo vedro nebo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here