Home Svet životinja Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

14
0

Kada je rođeno sujeverje koje se tiče crnih mačaka? Pročitajte priču o tome kako su ove životinje od obožavanih i paženih bića postale simbol zla. Crne mačke nisu oduvek bile na udaru sujeverja, niti su čak smatrane vesnicima nesreće.

Zapravo, u ranom dobu Egipta čak u 3000-im pre naše ere, mačke su smatrane “zvezdama” životinjskog carstva i bile su veoma poštovane – ubijanje mačke

kažnjavalo se smrću! Sve do srednjovekovne Evrope, reputacija svih mačaka, a posebno crnih krenula je nizbrdo, pošto su bile povezivane sa vešticama.
Histerija o vešticama koje čaraju crnom magijom je snažno pogodila Evropu, a ulične mačke su često negovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za veštičarenje.

Njihove mačje saputnice, od kojih su neke bile crne, smatrane su krivim za veštičarenje. Verovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560-ih počela da se širi munjevitom brzinom.
Njih dvojica su navodno putovala jedne noći, kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povređena životinja nije pobegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je veštica. Sledećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno.
Od tog dana u Linkolnširu se verovalo da veštice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama.
Ovo je postalo jedno od ključnih verovanja u lovu na veštice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći veštica su veštice i crne mačke često udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uverenjima praznika. Tako je životinja kojoj se čovečanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim delovima sveta.
Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvek dive i ona predstavlja simbol sreće. Škoti veruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u XIX veka verovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here