Home Svaštara ZAŠTO SE MAJKE PLAŠE VRTIĆA, A NJIHOVA DECA MU SE VESELE

ZAŠTO SE MAJKE PLAŠE VRTIĆA, A NJIHOVA DECA MU SE VESELE

23
0

Nakon porodiljskog odsustva, pomešanih osećaja, sасвим zbunjena, majka se vraća u radno okruženje, dete ostavlja u vrtiću. Najveći dеo majki zbog povratka na posao oseća se krivo. No u tome greše, kažu stručnjaci i dodaju da je osamostaljivanje od majke najbolja stvar koju ste „dali“ svom detetu.

Zašto? Zbog nekoliko razloga…

 

  1. SOCIJALIZACIJA

Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje će vaše dete naučiti kad se odvoji od vas. Za vrem boravka u vrtiću komuniciraće s drugom decom i odraslima i na taj način postaviće temelje dobre komunikacije u budućnosti.

 

  1. DETE ĆE IZRASTI U BOLJU OSOBU

Deca koja borave u vrtićima kasnije ostvaruju bolje rezultate u školama i na fakultetima, tvrde naučnici. Takva deca empatična su i razumna.

 

  1. ZDRAVLJE

Iako je vaše dete, otkad je krenulo u vrtić, stalno bolesno, vrtićke bolesti, ma koliko god ludo zvučalo, zapravo su ulog za budućnost. Boreći se s ovim bolestima vaše dete će imat jači i bolji imunitet u kasnijem životu.

 

  1. DECA NISU ZLOPAMTILA

Dok odlazite iz vrtića, vaše dete urla od tuge, a suze mu liju niz lice… Ali samo u prvih pet minuta. Nakon što uzrujano istrčavate iz vrtića i plačući krećete na posao, vaše dete već je zaboravilo da ste ikad i bili u vrtiću. Zapamtite da mališani nisu zlopamtila i da se neće sećati da ste ih ostavili u vrtiću. Njihove suze kratkog su veka i plač prestaje u prvih pet minuta nakon dolaska u vrtić.

 

  1. STVARA SE SAMOSTALNOST

Zahvaljujući boravku u vrtiću vaše dijete će se brzo osamostaliti i znaće bolje da se brine o sebi.

 

  1. VRTIĆ JE POMOĆ U DNEVNOJ RUTINI

Ostavljajući dete u vrtiću zapravo dali ste dozvolu da neko „sredi i odgoji“ vaše dete pa će vaš mališan naučiti da spava, jede, igra se u isto vreme, dok ćete vi biti na poslu.

 

  1. KRIVICA JE NEŠTO ŠTO STE VI IZMISLILI

Zapitajte se otkud dolazi osećaj krivice…

Da li vam ga ikad nametnulo vaše dete ili ste si to učinili sami? Kad shvatite da dete nije krivo i da krivicu stvarate u svojoj glavi, opustićete se.

Vašem detešcu u vrtiću je dobro. Tamo jede, spava, igra se…

Sve te stvari, zbog obveza, ne možete da mu priušte ni da ste kod kuće.

Dokle god je vaše dete srećno, zdravo, i rado priča o vrtiću, ne morate da se plašite. A kad vas napadne osećaj krivice, zamislite vaše detešce u pesku, pod suncem, okruženo s puno prijatelja. Pomoći će.

http://www.pitajmamu.hr

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here