Home Zanimljivosti ZAŠTO NE POSTOJI SLADOLED SA UKUSOM GROŽĐA?

ZAŠTO NE POSTOJI SLADOLED SA UKUSOM GROŽĐA?

117
0

Da li ste se ikad zapitali zašto ne postoji sladoled sa ukusom grožđa? Sećate li se kada ste zadnji put uopšte videli sladoled sa ukusom grožđa? Pravi sladoled od grožđa slobbodno možemo reći, nećete naći gotovo nikako… a i ovih „veštačkih“ nema preterano mnogo na tržištu.

Postavlja se pitanje kako je to moguće s obzirom da se radi o jednoj od najrasprostranjenijih voćaka na svetu, ali izgleda kako još uvek nismo otkrili način kako od nje stvoriti hladnu poslasticu – sladoled!

Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao napraviti slavni sladoledžija Robert Green još 1876. godine, ali nije uspeo zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koji sprečava smrzavanje.

Nakon veka neuspeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica Ben and Jerry’s, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Becky, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo dodavati u sladolednu smesu i opnu (kožicu) grožđa, što je povećalo nivo antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladne kreme bolje čak i od klasičnog sladoleda.

Svoje je otkriće odmah odneo Becky na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. Na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih veoma toksično.

Ben je te informacije prosledio farmaceutskoj industriji i vlastima koje 1982. godine zabranjuju proizvodnju bilo kakvih hladnih poslastica od grožđa, a zabrana važi sve do 2028. godine.

U svakom slučaju, zanimljiva priča, ali sa stvarnošću ima otprilike veze kao i umetnost sa Tidalom. Istina, grožđe (i suvo grožđe) jesu toksični za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i niti u kojem slučaju dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe.

Osim toga i same činjenice kako antocijanin stvarno deluje kao svojevrsni antifriz, sve ostalo možemo smatrati bapskom pričom, a pravi razlog zašto nećete tako često naleteti na sladoled od grožđa leži u činjenici da on jednostavno nema prirodnog ukusa.

Istina, sveže je grožđe slatko i prepoznatljivog ukusa kada se jede u komadu, ali njega mu uglavnom daje kožica koja se pak vrlo teško prerađuje i ozbiljno narušava samu teksturu poslastice.

Neki proizvođači zato koriste veštačke arome, ali ni to nije najsretnija opcija pa su oni, kao i potrošači, jednostavno odustali ili furaju ovaj ukus na minimumu.

To nikako ne znači da nam ne možete javiti ako znate neku poslastičarnicu koja zna spraviti takav sladoled , da zna posao….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here