Home Zanimljivosti ZAŠTO MLADA BACA BUKET NA VENČANJU?

ZAŠTO MLADA BACA BUKET NA VENČANJU?

364
0

Jedna od tradicija na venčanjima je da mlada baci buket, a devojka koja ga uhvati, veruje se, iduća je koja će se udati. Istražili smo otkuda zapravo potiče ovaj običaj i otkrili da je u davnoj prošlosti imao drugačiju svrhu

Jedan od neizostavnih trenutaka na mnogim venčanjima onaj je kada mlada baci svoj buket preko ramena, a devojci koja ga uhvati, veruje se, doneće ljubavnu sreću i ona će se iduća udati. Korini ovog običaja potiču iz davne prošlosti kada se verovalo da mlada donosi sreću, što zapravo vredi i danas, ali ne u tolikim razmerama.

Naime, pre sto godina smatralo se srećom dotaći mladu, a još većom srećom ako bi gosti uspeli s nje da otkinu komadić venčanice ili vela. Kako bi izbegle da ih drugi ljudi diraju i kidaju im haljinu i veo, mlade su počele da bacju svoje bukete kako bi odvratile pažnju sa sebe i podstakle goste da grabe cveće umesto nje.

Srećom po mlade, gosti su s oduševljenjem prihvatili hvatanje buketa za koji se takođe verovalo da donosi sreću u ljubavi, odnosno očekivalo se da će osoba koja dograbi buket iduća ući u brak. Zahvaljujući ovom lukavom trikom, običaj diranja mlade i njene venčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kada će mlada baciti buket te je bacanje buketa ubrzo postalo neizostavni deo venčanog slavlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here