Home Svaštara ZAŠTO JE VRTIĆ DOBAR ZA DETE

ZAŠTO JE VRTIĆ DOBAR ZA DETE

940
0

 „Ali on/ona je još uvek premala!“ Da, ovo je uglavnom prvo što roditelji pomisle, ali u kvalitetno osmišljenim vrtićima vaše dete će razviti društvene, emotivne i intelektualne osobine koje će mu jednog dana sigurno veoma koristiti i pripremiti za prve školske dane.

 

Za većinu dece, odlazak u vrtić je prvo iskustvo koje je strukturano iz odnosa prema vaspitačima i grupi druge dece. To je prilika za učenje kako da se deli, kako da se bude poslušno, a postavlja i osnovne temelje učenja koji će mnogo značiti za polazak u školu.

U predškolskim grupama se počinje sa ozbiljnijim radom koje je zahtevnije i sprema dete za polazak u školu. I polazak u predškolsko može biti veoma stresno za dete, pogotovo za onu decu koja nisu pohađala vrtić, već su bili sa bakama i dekama. Prva socijalizacija je ponekad stresna, a što je dete starije to mu je teže da se navikne na ovu promenu.

Vrtić će ojačati društvene sposobnosti vašeg deteta, naučiti ga kako da se snalazi u grupi, pa će polaskom u predškolsku grupu biti mnogo sposobnije na fokusiranje za učenje i usvajanje novih informacija. U vrtiću se kroz igru i zabavu uspešno vrši priprema za period koji sledi.

Programi u dobrim vrtićima i kvalitetni vaspitači su upravo ono što je potrebno vašem mališanu na tom velikom životnom koraku.

Na svom putu učenja, mlaše dete ima potrebu da bude vođeno kroz sigurnost svog vaspitača ili negovatelja. Trogodišnje dete je već itekako sposobno da provede određeno vreme odvojeno od svojih roditelja i da izgrad poverljiv odnos sa odraslom osobom iz okruženja – u ovom slučaju, sa vaspitačicom.

Visoko-kvalitetni programi u dobrim vrtićima, neguju odnos roditelj-dete-vrtić (vaspitačice i druga deca). Vaspitači izgrađuju lični i blizak odnos sa svakim detetom i njihovim roditeljima. Mlađa deca stiču svoje prve društvene osobine, kao i samokontrolu emocija u realnom vremenu.

Obuzdavanje besa, i učenje pravilne reakcije na određene društvene momente su upravo ono što stiču kroz vrtić. Učenje kako da reše problem i konflikt sa decom oko sebe, kao i prisnije zbližavanje i sticanje novih prijatelja je osnova za dalji život, a to se najbolje stiče u vrtiću, okruženju sa drugom decom.

 

Deca u vrtiću imaju više vrsta aktivnosti.

Ukoliko je dete veoma znatiželjno i stalno postavlja pitanja, u vrtiću se radi na tome da se dete fokusira i napravi izbor onoga što ga zaista zanima. Takođe, boravkom u grupi, deca su izložena stalnom donošenju svojih samostalnih odluka: „sa kime ću se igrati“, „koju igru ću igrati“.

Sa druge strane, dete se navikava i na obaveze i aktivnosti na koje ne može da utiče, te uči da shvati kako se i te obaveze moraju izvršavati (pričanje u krugu, obavljanje obroka u miru i redu i sl.)

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here