Home Svaštara ZAŠTO JE VAŽNO PUSTITI DETE DA SE SAMO OBLAČI?

ZAŠTO JE VAŽNO PUSTITI DETE DA SE SAMO OBLAČI?

619
0

Oblači li se tvoj mališan sam? Ako želiš da dete bude samostalno, moraš ga pustiti da uči na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje

Da bi tvoje dete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustiš da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, ishrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dozvoliš detetu da se samo snađe i pronađe rešenja u takvim situacijama, pomažeš pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

„Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica“, tvrdi dr. Karen Ruskin, porodični terapeut. „Deca teže nezavisnosti, pa ne čudi njihova želja da sama obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće da dozvole, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade osobnost i samopouzdanje“, dodala je.

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će obući, ali im i dozvole da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvek, ali svaki drugi dan je poželjno.

PIŠE MAJA TOMIĆ

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here