Home Svaštara ZAŠTO DECA GRIZU NOKTE I ŠTA MOŽETE DA URADITE DA TA NAVIKA...

ZAŠTO DECA GRIZU NOKTE I ŠTA MOŽETE DA URADITE DA TA NAVIKA PRESTANE?

535
0

 

 

Deca grizu nokte iz različitih razloga: dosade, radoznalosti, stresa ili navike. Radi se o jednoj od najčešćih „nervoznih“ navika – pored sisanja palca, kopanja nosa, uvijanja kose oko prstiju i škripanja zubima) koja se lako protegne i do odraslog doba…

 

Grickanje noktiju omogućuje deci da smanje napetost. Svako dete povremeno oseti uznemirenost ili zabrinutost. Uzroci su različiti: preseljenje, promena vrtića, nepoznata deca na dečijem rođendanu, nova vaspitačica u vrtiću, svađa roditelja…

Ako primetite da dete grize nokte u nekim situacijama, to je njegov način rešavanja stresa i način kako se teši. Nemojte se brinuti, verovatno će grickanje noktiju s vremenom proći samo od sebe. Svakako pokušajte razgovarati s detetom.

 

MEĐUTIM, AKO GRICKANJE NOKTIJU TRAJE DUŽE NEGO ŠTO VAM SE ČINI NORMALNO, UČINITE SLEDEĆE:

 

Razgovarajte o tome što muči dete!

Važno je da razmislite šta bi tačno moglo biti uzrok grickanja noktiju i postoje li stvari koje muče vaše dete i uzrokuju stres. Ako imate bilo kakvu ideju šta ga stvarno plaši, porazgovarajte s njim o tome.

 

Grlite i ne kažnjavajte!

Verovatno ne možete puno učiniti oko grickanja. Ono je nesvesna radnja i stoga nema smisla dete kritikovati ili ga kažnjavati. Priznajmo, i mnogim odraslima teško uspeva da zaustave grickanje noktiju, uvijanje kose ili kidanje zanoktica kad su nervozni.

Sve dok vaše dete ništa ne boli zbog grickanja noktiju i sve dok vam se čini da nije pod preteranim stresom, najbolje je brinuti o njegovim noktićima tako da ne gricka uglove noktiju koji mu smetaju ili su sami nokti predugi. Pobrinite se da vaše dete ima čiste ruke, tako da sprečite eventualne zaraze i pokušajte se malo angažovati oko njega na pozitivan način.

Ako počnete da pretite, stres može samo da naraste, a grickanje noktiju će biti gore nego pre. Takođe svaki pokušaj da mu gorkim premazima na noktima (poput bezbojnog laka za nokte) pokušate da date do znanja da treba da prestane, a da samo nije pristalo na to i ne želi samo prestati, dete će to doživeti kao kaznu. Što je manje buke zbog grickanja noktiju, veća je verovatnoća da će se vaše dete zaustaviti samo kad za to dođe vreme.

 

POMOZITE SVOM DETETU AKO ŽELI DA PRESTANE DA GRICKA NOKTE!

 

Ako dete u vrtiću zadirkuju zbog grickanja noktiju, verovatno želi samo da prestati to da radi. Pomozite mu. Razgovarajte o zadirkivanju i kako se oseća zbog toga. Recite mu da ga volite bez obzira na to kako izgledaju njegovi nokti. I zatim zajedno tražite rešenja.

 

Razgovarajte o tome kako da promenite navike! Podstaknite dete da bude svesno kada i gde grize nokte. Dogovorite tajni znak koji će ga podsetiti: “Grizeš nokte.” To može biti lagani dodir ili šifra. Ali i na ovu varijantu dete mora pristati jer u suprotnom će se to činiti samo kao dosadno opominjanje.

Dakle, ako vaše dete pristaje, možete isprobati gorki premaz za nokte iz apoteke ili možete na nokte nalepiti šarene nalepnice. Svakako budite sigurni da je takva mera sigurna za vaše dete.

Deca su različita i odgovaraju im različiti načini borbe s ovim problemom. Ali kao i u mnogim drugim stvarima, što se dete više oseća kao partner svojim roditeljima u borbi protiv ove navike, pre ćete uspeti. I kao roditelj takođe izbegavate dosadnu i nepotrebnu borbu za vlast.

 

KADA BISTE ZAISTA TREBALI DA SE ZABRINETE?

 

U vrlo retkim slučajevima, vrlo učestalo grickanje noktiju znak je da vaše dete ima velike strahove. Ako grize vrhove prstiju do krvi što mu je bolno, svakako biste trebali pitati pedijatra za savet. Takođe biste trebali da potražite pomoć ako grickanje noktiju dolazi s drugim uznemirujućim ponašanjima, samoozleđivanjem, povlačenjem trepavica ili dolazi do drastičnih promena u njegovima navikama spavanja.

 

Tekst: I.Š

https://www.roditelji.hr/.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here