Home Svaštara ZANIMLJIVOSTI O ZIMSKIM BEBAMA

ZANIMLJIVOSTI O ZIMSKIM BEBAMA

25
0

Naučnici su prilično fascinirani efektom koji godišnje doba u kojem smo se rodili ostavlja na nas, na naše zdravlje i opšte stanje.

Evo šta su otkrili o deci rođenoj u zimskim mesecima:

 

 

  1. Deca rođena zimi su krupnija

Posmatrajući statistiku, naučnici su utvrdili da su deca rođena u zimskim mesecima duža nego ona rođena leti. Do šeste-sedme godine zimska deca su teža.

 

 

  1. Inteligentnija su

Prema zajedničkom američkom i australijskom istraživanju, u kojem su naučnici proučavali razvoj 21.000 dečaka i devojčica, pokazalo se da su zimska deca imala bolje rezultate na testovima inteligencije od svojih vršnjaka.

 

 

  1. Sklonija su alergijama na hranu

Čini se da u današnje moderno doba sve više dece ima neke probleme s alergijama na hranu. Među njima je najveći broj beba rođenih zimi.

 

 

  1. Depresivnija su

Postoji veći rizik da se kod njih razviju neurološki poremećaji, uključujući tzv. sezonski afektivni poremećaj (zimska depresija), bipolarnu depresiju i šizofreniju. Naučnici uzrok pronalaze u količini svetlosti kojoj su novorođena deca izložena, odnosno njenom nedostatku.

 

 

  1. Imaju slabije kosti

Još jedna karakteristika vezana za sunčevu svetlost. Letnje bebe su u proseku više za pola centimetra, i koštana masa im je za 13 kvadratnih centimetra veća nego kod zimskih beba. Krivac za to je apsorpcija vitamina D majki u poslednjoj fazi trudnoće.

 

Autor: Nezavisne novine

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here