Home Svet oko nas ZANIMLJIVOSTI O RAGDOLL MACI ČAROBNIH PLAVIH OČIJU

ZANIMLJIVOSTI O RAGDOLL MACI ČAROBNIH PLAVIH OČIJU

533
0

Mačka Ragdoll može se opisati u tri reči: velika, predivna i društvena. Krasi je svilenkasta, srednje duga dlaka, slična kao kod persijske i angora mačke, prilično veliko telo te vrlo susretljiva i mazna narav, baš poput malog psa.

 

MAČKI RAGDOLL NAJDRAŽA JE AKTIVNOST SEDENJE U KRILU
Mačke Ragdoll najsrećnije su u društvu ljudi te, za razliku od nekih drugih vrsta mačaka, vole kad ih nose. Svoje ime, koje znači ‘krpena lutka’, dobila je upravo zbog sklonosti da se potpuno opusti kada je neko podigne.

Veoma je poslušna vrsta koja uvek želi da udovolji te je uvek usmerena na svoje vlasnike, zbog čega ju je veoma lako trenirati. Brzo nauči da šeta na povodcu, donosi lopticu te raznorazne druge trikove. Odlično se slaže s drugim kućnim ljubimcima, pogotovo psima (jer ipak su oni ‘mačkopsi’).

RAGDOLL JE RELATIVNA NOVA VRSTA MAČKE
En Bejker, uzgajivačica koja je živela u Kaliforniji tokom 60-ih godina prošloga veka, smatra se zaslužnom za stvaranje vrste Ragdoll. Bejker je uzela domaću dugodlaku belu ženku mačke koja je lutala po njenom komšiluku i parila je s drugom dugodlakom muškom mačkom. Njihovi mačići preci su vrsste Ragdoll.

Birajući karakteristike poput prijateljske naravi i duge dlake mekane poput pliša, En Bejker je na kraju uzgojila veliku, mekanu macu kakvu imamo danas. Moguće da jedna od mačaka u originalnoj krvnoj liniji Ragdolla ima obelježja sijamske mačke ili je Bejker parila prvu mačku s birmanskom, burmanskom ili persijskom mačkom. Međutim, kako niko ne zna koju je vrstu Bejker koristila kako bi stvorila Ragdoll, poreklo njenog karakterističnog „colorpoint“ krzna kod kojeg je telo svetlije boje od lice, nogu, repa i ušiju, ostaje mala misterija.

RAGDOLL IMA PREDIVNE PLAVE OČI, A DOLAZI U MNOGO BOJA I NIJANSI
Mace Ragdoll dolaze u raznim varijantama nijansi, od kombinacije smeđe i plave, do crvene i krem. Kombinacije poput boje kornjačevine te sive i smećkaste s tamnim prugama takođe su uobičajene. Njihovo krzno dolazi u nekoliko uzoraka, uključujući već spomenuti „colorpoint“ bez bele na krznu, dvobojne i s belim „rukavicama“ na šapama. Ove mace rađaju se blede, a njihovo krzno, kako odrastaju, postupno tamni do određene stalne nijanse.

Lepota je samo jedan deo mozaika koji tvori ovu vrstu. Karakter je ono što ih čini zaista posebnim i drugačijim od svih drugih. Ove su mačke mirne, tihe, veoma opuštene (otud i naziv – Ragdoll; ‘krpena lutka’) te jako mazne i vezane za svoje ukućane. Ragdoll je u svetu poznat i pod nadimkom ‘gentle giant’, što znači ‘nežni div’.

RAGDOLL JE JEDNA OD NAJVEĆIH VRSTA MAČAKA
Mužjaci Ragdolla u proseku teže između sedam i devet kilograma, a ženke između četiri i sedam kilograma. Ta kilaža čini ih nešto većima od drugih velikih vrsta, poput Maine Coon, koja može težiti do osam kilograma, te norveške šumske mačke, čija težina doseže oko sedam kilograma.

RAGDOLL SU TIHE MACE
Ragdolli su poznati po pitomom i blagom temperamentu i nežnoj prirodi. Zbog toga su jedna od najboljih vrsta za život u stanu. Međutim, njihova nesklonost mijaukanju znači da se vaša maca možda neće glasati ako je uznemirena ili ako je nešto boli – posvetite joj se dovoljno kako biste uspeli to da prepoznate.

Najpoznatija karakteristika je to što Ragdolli prema ljudima nisu agresivni te su stoga odlični za porodice s decom (koja se, naravno, znaju ophoditi s mačkom). Treba biti oprezan da se Ragdollu ne bi nanosila bol u igri ili svakodnevnom druženju jer klasičan Ragdoll neće znati pokazati kada mu je dosta, za razliku od drugih mačaka.

MAČKA RAGDOLL KARAKTEROM JE POPUT PSA
Želite li macu s kojom ćete se igrati bacanja loptice, koja će vas pratiti iz sobe u sobu i spavati s vama u krevetu? Ragdoll bi mogla biti savršen izbor. Ragdoll ponekad pokazuju ponašanje više tipično za psa nego za mačku. Uobičajeno je da će vas Ragdoll dočekati na vratima da vas pozdravi, slediti iz sobe u sobu, maziti se uz vas na kauču i u krevetu, čekati vas ispred kupatila da iziđete… Vole plišane i sitne igračke koje će nositi iz sobe u sobu. Ragdoll je životna družbenica koja traži pažnju i igru.

Ragdolli su isključivo kućne mačke. S obzirom na to da su veoma otvoreni, hrabri i ne uzvraćaju na ljudsku provokaciju, vanjski život je za njih veoma opasan te se nikako ne preporučuje. Ragdoll treba ići izvan kuće samo pod pratnjom te ako nije istreniran – na povodcu.

Nisu visokoaktivne mačke; dapače, radije će provesti dan prateći vas u stopu te pratiti sve šta radite, a pritom vas moliti za samo još malo pažnje jer pažnje Ragdollima nikad nije dosta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here