Home Svet oko nas ZANIMLJIVOSTI O IGUANAMA. IGUANE KAO KUĆNI LJUBIMCI

ZANIMLJIVOSTI O IGUANAMA. IGUANE KAO KUĆNI LJUBIMCI

2585
0

Iguana spada u vrstu velikih guštera. Može se naći u Meksiku, Centralnoj Americi, Brazilu, i na Karipskim ostrvima. Različite vrste žive u različitim staništima. Neke iguane žive u tropskim kišnim šumama, neke u vodi,  dok neke vrste vole ekstremnije uslove pa se mogu naći i u pustinjama. Zelene Iguane se drže kao kućni ljubimci ali na žalost zbog neprilagođenih uslova brzo uginu. Vrste kao što je na primer „Plava Iguana“ se smatraju ugroženim vrstama zbog gubitka staništa.

 

Veličine iguane mogu varirati u zavisnosti od vrste. U proseku njihova veličina iznosi od 1-1,8m dužine a težina oko 11 kilograma. Iguane su najveći gušteri u Americi, imaju jake čeljusti sa oštrim zubima. Krasi ih dug i oštr rep koji predstvlja polovinu celog tela. Rep uglavnom služi za odbranu u slučaj opasnosti. Iguana može da udari neprijatelja svojim repom a takođe može i da odbaci deo svog repa kako bi pobegla od predatora. Odlikuje ih i brza regenracija tako da će odbačeni deo brzo izrasti.

 

„Zelena Iguana“ ima treće oko koje se nalazi na vrhu glave, i ako ne stvara sliku kao obično oko, reaguje na promenu svetlosti i koristi za otkrivanje predatora.

Najveći neprijatelji iguana su ptice grabljivice i zmije. Na krik orla ona se parališe i tako postaje lak plen. Neke vrste iguana koje žive u tropskim prašumama provode većinu svog života visoko u krošnjama često na visini od 40-50 metara. Iguane su biljojedi vole da jedu voće, lišće i cveće.

Obično se nalaze u blizini vode poznate su kao odlični plivači.

 

Iguana diše pomoć u pluća a može provesti 28 minuta pod vodom bez povratka na površinu da udahne vazduh. Kad izlegnu mlade iz jaja oni su prepušteni sami sebi roditelji ne brinu o njima. Male iguane idu u grupama dok ne odrastu i ojačaju jer u grupi se osećaju sigurnije i zaštićenije od napada predatora.

Iguane kao kućni ljubimci

 

Iguane mogu biti prilično poslušne i lako se dresirati da izađu vani u „WC“ (kada je toplo) ili pak priviknuti se na pražnjenje na posebnom mestu.

Razvijanje „društvenih“ odnosa sa iguanama traje više godina. Posle pet do deset godina, iguane mogu izraziti vezanost pa čak i izraženu anksioznost zbog razdvojenosti.

Ukoliko se odlučite za Iguane, među kojima je najpopularnija upravo „Zelena Iguana“ imajte na umu da one iziskuju poseban tretman. Moraćete izdvojiti čitavu jednu prostoriju za ovu namenu jer Iguane kao što smo rekli mogu narasti i do 2 metra. Dnevna temperatura u terarijumu mora biti između 30-36 stepeni a tokom noći od 26-30.

Retki su veterinari koji znaju da leče iguane.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here