Home Zanimljivosti ZANIMLJIVOSTI O DANU ŽENA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

ZANIMLJIVOSTI O DANU ŽENA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

133
0

Međunarodni dan žena slavi se 8. marta u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Iako se slavi još od davne 1910. godine, ima nekih stvari koje su manje poznate o ovom danu.

– U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cveće od firmi na Dan žena, i mogle su da idu kući ranije

– Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Avganistanu je ovo nacionalni praznik.

– Pored njih, Osmi mart kao nacionalni praznik proslavlja se i u Jermeniji, Azarbejdžanu, Belorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Gazakstanu, Girgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Crnoj Gori, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukraini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

– Kina, Madagaskar i Nepal specifični su po tome što je kod njih ovo nacionalni praznik samo za žene. Muškarci normalno rade.

– Srbija, Hrvatska, Čile, Kameron, Bugarska i BiH ovaj dan ujedno proslavljaju i kao Dan majki, ali nije neradan.

– U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine

– Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obeležila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

– Ujedinjene nacije 8. mart su zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

– Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 57 godina kasnije, a Ujedinjeni Arapski Emirati su poslednja država koja je to uradila, i to 2006. godine.

– U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsednika te države Samore Mašela, Žozine Mašel, 1971. godine.

– U Južnoafričkoj republici, Dan žena obeležava se 9. avgusta, u znak sećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile.

 

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here