Home Svaštara ZABAVNE STVARI KOJE MOŽEŠ RADITI S DECOM DA TE VIDE KAO ‘SUPERHEROJA’

ZABAVNE STVARI KOJE MOŽEŠ RADITI S DECOM DA TE VIDE KAO ‘SUPERHEROJA’

176
0

To što nemaš posebne moći i ne nosiš plašt ne znači da ne možeš biti superheroj – pogotovo u očima svoje dece. Svaki roditelj svaki dan ima priliku da bude heroj kojem se dete divi, a za to ne treba puno: dovoljno je pokazati interes i povremeno detetu pročitati priču ili se s njim poigrati kad to ne očekuje i kad nije ‘zakazano vreme’ za igru.

  1. ORGANIZUJ PLESNI PARTY

Upali muziku, pojačaj i pleši dok provodiš vreme s decom. Prema rečima profesorice porodičnih studija sa Univerziteta u Nju Hempširu dr. Džil M. Trambel, malo spontanog plesanja napraviće od tebe heroja u dečjim očima.

  1. ZAJEDNO NEŠTO SKUVAJTE

Deljenje obroka s decom je super, ali možeš im pokazati i neke kulinarske veštine, a dr. Trambell savetuje i da detetu dopustiš da samo odabere recept, zbog čega će se osećati još više uključeno u proces.

  1. IDITE NA KAMPOVANJE

Bez obzira hoćete li otići u šumu, postaviti šator u dvorištu ili napraviti šator s dekama u dnevnoj sobi, kampovanje će svaki dan učiniti posebnim. Pričajte priče, istražujte i zajedno se zabavite.

  1. KRENITE ZAJEDNO U LOV NA BLAGO

Dr. Trambel predlaže i da organizuješ ‘lov na blago’, odnosno na neke sitnice koje ćete pronaći oko kuće ili u prirodi. Ako će deci biti preteško da nešto nađu, uvek se možeš zavući npr. ispod kauča i pomoći im da ‘sami’ nađa što traže.

  1. POMOZI IM DA OSTANU POVEZANI S DRUGIMA

Pomažući djetetu da napiše pismo prijatelju ili članu porodice pomažeš mu da ostane povezano sa spoljnim svetom i da gradi odnose s drugima, dok istovremeno i vežba neke društvene veštine. „Iako je sjajno i povezivanje uz tehnologiju, radije ponekad detetu pomozi da rukom napravi vlastita umetnička dela ili da napiše pismo nekome ko mu nedostaje i o kom razmišlja“, kaže dr. Trambel.

  1. OSMISLITE I NAPRAVITE NEŠTO NOVO

To ne mora biti na nivou Iron Man odela Tonija Starka, ali ako si kreativna i nešto gradiš s decom, učiš ih da razmišljaju i poboljšavaš im motoričke sposobnosti. Razmišljaj ‘izvan okvira’ i pretvorite kartonsku kutiju u sedište superheroja i pokaži im kakvu moć čovek ima samo ako sledi uputstva i doda nešto svoje.

  1. ODABERI KNJIGU I ČITAJTE ‘U DVOJE’

Čitanje s decom je zabavan i edukativan način da zajedno provedete kvalitetno vreme, a ako dete zna da čita možete čitati ‘u dvoje’ i izabrati neke izazovnije knjige. Možete se razzmenjivati npr. nakon svakog poglavlja ili stranice, a ako se osećate posebno ‘moćno’, počnite skupa da pišete svoju priču.

  1. ZAJEDNO ZASADITE I ODRŽAVAJTE BILJKU

Bilo da se baviš vrtlarstvom ili samo držiš malu biljku na prozoru, briga o biljkama zahteva strpljenje. S velikom ‘moći’ i sposobnosti dolazi i velika odgovornost pa možeš s detetom napraviti plan kako ćete zajedno odraditi posao i pravilno negovati biljku. To je sjajna prilika za njihov lični razvoj.

  1. POKAŽI INTERES

Profesorica dr. Erika Šarer sa Univerziteta u Masačusetsu kaže da čak i gledanje detetovih omiljenih TV serija ili filmova s njim pomaže da ono oseti da ga podržavaš. Bez obzira je li ti možda glupo ili dosadno, pokaži detetu da te može zanimati sve ono što njega zanima.

  1. UČINI DETE SUPERHEROJEM

Profesorica i autorka dr. Roberta Golinkof preporučuje da detetu oko vrata zavežeš ‘plašt’ (peškir) i kažeš mu da je superheroj i da ti može pomoći u svemu što radiš u kući. „Nek se dete oseća kao superheroj, to je najbolji način da ga zainteresujete za razne poslove“, kaže Golinkof.

PIŠE TAJANA PAPARELLA, 24SATA

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here