Home Svaštara WALDORF ILI MONTESSORI: KOJA METODA ODGOVARA VAŠOJ PORODICI?

WALDORF ILI MONTESSORI: KOJA METODA ODGOVARA VAŠOJ PORODICI?

240
0

Odlučili ste da potražite alternativnu školu za svoje dete, ali niste sigurni odgovaraju li vašem načinu razmišljanja više oni koje slede model Waldorf ili Montessori? Niste usamljeni. Mnogi roditelji ne razumeju u potpunosti obrazovne modele koji stoje iza njih. Pogledajte ovu poređenje da biste doznali odgovara li vam više valdorfska filozofija ili Montessori metoda.

WALDORF

Kada uđete u Waldorf školu, odmah ćete primetiti mirno okruženje. U ovim se objektima pri uređenju najčešće koriste pastelne boje, kojima se boje zaobljeni zidovi, imaju detalje od viseće svile, drvene igračke i nameštaj te pletene košare, a sve miriše na aromu pčelinjeg voska i esencijalna ulja.

U učionici učitelj pozdravlja svako dete rukujući se, a zatim iznosi plan za taj dan. Deca odmah znaju koju će priču slušati, kada će se pevati pesme te kada će uslediti vežbe. Uz osnovna znanja, polaznici Waldorf škole takođe uče da plešu, tkaju, sviraju razne muzičke instrumente i pesnički razmišljaju. Budući da je očuvanje detinjstva od najveće važnosti, učenici se ne forsiraju, a čitanje se često ne podstiče do 3. razreda.

Učenici provode puno vremena učeći klasične bajke i pesme, kao i učeći o nauci kroz otkrića i pojave. Te se ideje zasnivaju na filozofiji Rudolfa Stajnera koji je verovao da su određene faze u detetovom životu bolje prilagođene različitim nivoima svesti i učenja te da treba razvijati kreativni um dece, a ne ih samo podučavati činjenicama.

MONTESSORI

Ulazak u Montessori učionicu mogao bi vam se svideti. Na zidovima su strateški postavljene police s knjigama pa će dete moći odmah da pronađe temu koju želi da istraži. Same police i svi materijali su šareni, praktični i interaktivni.

Učitelj će sesti sa svakim detetom pojedinačno, pokazujući na koji način se baviti odabranom temom i daće detetu da pokuša da samo nastavi s istraživanjem i učenjem. Učenicima su dopuštene šetanje po učionici kad god žele te rad na bilo kojoj stanici za učenje koja im je zanimljiva tokom dana.

Verovatno je da će tokom godine svi učenici istražiti i savladati sve stanice i teme. Ovaj model razvila je osnivačica Maria Montessori, a temelji se na ideji da su deca prirodno znatiželjna i imaju urođenu želju za učenjem sveta ako im se pruži prilika. Zajedno sa stručnjacima, učenici uče „praktične umetnosti“, što uključuje čišćenje, učenje ručnih radova, vrtlarenje i kuvanje.

Cilj Montessori obrazovanja je pomoći deci da postanu samostalna, nezavisna i odgovorna, kako u obrazovanju tako i u životu.

ZAKLJUČAK

Prije nego što se odlučite za Waldorf ili Montessori školu za svoje dete, pokušajte da procenite koji bi model obrazovanja mogao najbolje da odgovara temperamentu vašeg deteta i potrebama vaše porodice.

Ako imate aktivno dete kojemsve brzo dosadi, mogućnost istraživanja, koju nudi Montessori metoda, mogla bi mu pružiti mentalnu stimulaciju za kojom žudi. Ako je pak vaše dete kreativno i treba učitelja koji će ga voditi, verovatnije je da će mu odgovarati waldorfska škola.

https://www.index.hr/mame/clanak/waldorf-ili-montessori-koja-metoda-odgovara-vasoj-obitelji/2289216.aspx

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here