Home Svaštara VRTIĆKE BOLESTI

VRTIĆKE BOLESTI

187
0

NEISTINE O PREHLADAMA I VIROZAMA

MNOGO je teorija na koje roditelji generacijama upozoravaju svoju decu, a malo je istine u njima. Znate li da izlazak napolje mokre kose ili sveže istuširan ne može izazvati bolesti  čiji su uzroci virusi ili bakterije. Naravno da ni ovakvo ponašanje nije dobro. Virusima i bakterijama se možete zaraziti u okruženju u kojem se krećete ili od ljudi s kojima boravite, ali ne možete se zaraziti ako vam bubrezi nisu pokriveni ili kosa potpuno osušena.

Vrtić je zato idealno okruženje za širenje zaraze, ali ne zbog nepažnje vaspitačica već zbog virusa i bakterija koje mala deca donesu sa sobom.

Ove teorije koje se već generacijama prenose na nove naraštaje, nastale su u vreme kada još nisu bile otkrivene klice i njihovo razmnožavanje te se smatralo kako je infekcija uzrokovana hladnoćom ili lošim vazduhom. Iako su virusi i bakterije otkriveni sredinom 1800.-ih, povezanost prehlade i hladnih dana ipak postoji.

Uzrok tome je što neke bolesti češće kolaju u hladnim jesecima pa je i opasnost od zaraze veća.

Češće zaraze kod dece u hladnim mesecima uzrokovane su time što više vremena provodimo u zatvorenom na toplom gde se bakterije i virusi uspešno množe i zadržavaju. Niske temperature i prehlade nisu direktno međusobno povezane.

Roditelji, umesto da decu upozoravate kako moraju biti dobro obučeni čak i kada im je vruće, tu energiju preusmerite na pdsoticanje deteta da često pere ruke, jer su upravo ruke najčešći prenosnik zaraze.

Provetrite svoj dom svaki dan i redovno menjajte peškire (posebno one kojima brišete ruke) i posteljinu.

Imajte na umu da uzimanje antibiotika nema uvek smisla. Antibiotici deluju isključivo na bakterije, a većina prehlada uzrokovana je virusom na koji antibiotici nemaju nikakav efekat.

http://www.index.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here