Home Bajke i priče VRABAC U ŠKOLSKOJ TORBI – Dragan Lukić

VRABAC U ŠKOLSKOJ TORBI – Dragan Lukić

586
0

Ova školska torba o kojoj je reč već je ušla u mesec maj svog školovanja, jer je pripadala Biljani, učenici prvog razreda osnovne škole. I ta torba, koja je nošena ili u levoj ili desnoj ruci, ili pod miškom leve ili desne ruke, ili na glavi, ili preko desnog ili levog ramena, svejedno, važno da je nošena, svake večeri punjena je knjigama, sveskama, olovkama i patikama. A svakog jutra spremnu torbu nosila je Biljana u školu. I uvek je bilo sva na svom mestu. Školski inventar stavljan je svake večeri prema rasporedu časova, a užinu je mama jutrom stavljala preko knjiga i svesaka. I ničeg nije bilo čudnog, sve je bilo prema školskom rasporedu.

Ali, jednog jutra u školskoj torbi je spavao vrabac Živko. Zašto? On nema nikakve veze sa školom i školskim rasporedom. I, što je najdrskije, taj vrabac se čak nije ni prijavio mami kad je ujutro otvorila torbu i u nju stavila užinu, već je ćuteći dozvolio da Biljana torbu odnese u školu i tamo na času, dok je učenica otvarala torbu i izvlačila čitanku, izleteo iz torbe, popeo se učitelju na glavu i odatle prhnuo kroz školski prozor u dvoršite.

I kako to sve sad objasniti?

Kako je vrabac Živko već dugo živeo u Biljaninom stanu, znao je da se u torbu svakog jutra stavlja sveža užina. To je primetio i počeo o tome da razmišlja. Njemu nikada niko niije spremio doručak. Možda u danima detinjstva i jeste, ali to je zaboravio. Zato se vrabac i usudio da se jedne večeri krišom uvuče u školsku torbu, kao da je predviđen po rasporedu da prespava u njoj noć i da tamo sačeka užinu. Dok se torba klatila u Biljaninoj ruci, taj isti vrabac, kao u vagonu za ručavanje, doručkovao je Biljaninu užinu. I, naravno, u školi nije imao nikakva posla i zato je, čim je Biljana otvorila torbu, izleteo iz torbe i kroz prozor prhnuo u školsko dvorište.

SAŠA BOOKS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here