Home Poznati VOLT DIZNI, NAJPOZNATIJI TVORAC CRTANIH FILMOVA

VOLT DIZNI, NAJPOZNATIJI TVORAC CRTANIH FILMOVA

731
0

Volter Elijas Dizni, poznatiji kao Volt Dizni, bio je američki filmski i televizijski producent i animator, najpoznatiji po svojim crtanim filmovima i Diznilendu.

Volt Dizni je rođen 5. decembra 1901. godine u Čikagu. Njegov otac je bio Elijas Dizni, čovek irsko-kanadskog porekla, a njegova majka, Flora Kal Dizni – nemačkog i američkog porekla. Volt je bio jedno od petoro dece u porodici u kojoj je bilo četiri dečaka i jedna devojčica.

Dizni je pohađao srednju školu u Čikagu, gde je crtao stripove za školske novine. Takođe je išao i na časove crtanja i fotografije, a noću je odlazio na predavanja na Akademiji lepih umetnosti.

Brat Roj našao mu je posao u studiju “Pesmen-Rubin”, gde je Volt upoznao poznatog ilustratora Uba Iverksa. Od tada Dizni je radio kao ilustrator za kompaniju iz Kanzas Sitija, praveći reklame. Otprilike u to vreme počeo je da eksperimentiše sa kamerom preveći ručno crtane animacije. Nedugo posle, odlučio je da otvori svoj studio za animacije. Prvi koga je zaposlio bio je Fred Harman.

Crtani filmoci su bili jako popularni pa je Dizni uspeo da kupi sopstveni studio, kojem je darovao svoje ime. Zajedno sa svojim zaposlenima napravio je seriju sedmominutnih bajki u kojima je kombinovao glumce i animirane likove. Ovu seriju nazvao je ,,Alisa u zemlji crtaća”. Do 1923. godine, studio je postao preopterećen dugovima i Dizni je bio primoran da proglasi bankrot.

Volt i njegov brat Roj, uskoro su sakupili ono što im je ostalo od novca i preselili se u Holivud. Iverks se takođe preselio u Kaliforniju pa su tako njih trojica pokrenuli “Studio braće Dizni”. Prvi kratkometražni crtani filmovi u kojima je glavni lik bio Miki Mausbili su crno-beli crtaći bez zvuka: “Lud za avionom” i “Galopirajući Gaučo”, ali tvorci nisu pronašli nikoga ko bi ih prikazivao.

Kada je zvuk konačno zauzeo svoje mesto u filmskoj industriji, Dizni je stvorio treći kratkometražni crtani film sa glasovima i muzikom, koji se zvao “Parobrod Vili”. Volt je pozajmljivao glas Mikiju, u ovom crtaću koji je od trenutka emitovanja postao senzacija.

Godine 1929. Dizni je stvorio “Šašave simfonije”, u kojima su se pojavili Mikijevi novi prijatelji, uključujući Mini, Paju Patka, Šilju i Plutona. Jedan od najpopularnijih crtanih filmova “Cveće i drveće” bio je i prvi crtani film u boji i prvi koji je osvojio Oskara. Godine 1933. “Tri praseta”, sa svojom pesmicom “Ko se boji vuka još?” postala su simbolična za zemlju koja se nalazila usred Velike depresije – Velike krize.

21. decembra 1937. godine u Los Anđelesu održana je premijera prvog dugometražnog crtanog filma: “Snežana i sedam patuljaka”. Ovaj crtani film je osvojio ukupno osam Oskara. Tokom sledećih pet godina, “Volt Dizni studio” stvorio je još nekoliko dugometražnih filmova: “Pinokio”, “Fantazija”, “Dambo” i “Bambi”.

1950. godine izašao je crtani film ”Pepeljuga”, sledeće “Alisa u zemlji čuda”, zatim “Petar pan” (1953), film “Ostrvo sa blagom” (1950), “Lunja i Maza” (1955), “Uspavana lepotica” (1959) i “101 dalmatinac” (1961). Sve u svemu, Diznijev studio proizveo je više od sto filmskih prikaza.

Dizni je takođe bio među prvima koji je koristio televiziju za prikazivanje zanimljivog sadržaja. Serije “Zoro” i “Dejvi Kroket” bile su veoma popularne među decom, kao i “Klub Mikija Mausa”. “Volt Diznijev čudesni svet boja” bila je popularna emisija koja se emitovala nedeljom uveče i koju je Dizni koristio kako bi promovisao svoj novi tematski park “Diznilend”. Diznijev poslednji veliki uspeh bio je igrani film “Meri Popins”, u kome je kombinovao animirane likove i glumce.

Diznijev tematski park “Diznilend”, otvoren je u leto 1955. godine. Diznilend je postao poznat kao mesto gde deca mogu sa svojim porodicama da istražuju, vozaju se i upoznaju Diznijeve likove. Za vrlo kratko vreme, park je desetostruko vratio početni ulog i zabavljao turiste širom sveta. Dizni je vremenom otvorio parkove i u Tokiju, Parizu i Hong Kongu.

Volt Dizni je preminuo 15. decembra 1966. u 65-oj godini života.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here