Home Svaštara VODIČ ZA RODITELJE: AKO NISTE USPELI DA UPIŠETE DETE U VRTIĆ OVO...

VODIČ ZA RODITELJE: AKO NISTE USPELI DA UPIŠETE DETE U VRTIĆ OVO SU VAŠE JEDINE OPCIJE

186
0

Roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija

 

 

 

 Predškolske ustanove u ponedeljak su objavile preliminarne liste primljene dece u jaslene i vrtićke grupe. Kako je ove godine za 7.512 mesta pristiglo oko 19.500 zahteva, roditelji su se našli u različitim situacijama, ali sa istim pitanjem – šta dalje?

 

 

 

PRIMLJENI U VRTIĆE 

Iako su objavljene tek preliminarne liste, roditelji mališana već mogu da odahnu, jer u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda kažu da je „preliminarna lista primljenih konačna za one koji su primljeni“. Sa nje, kako ističu, deca mogu biti ispisana samo po zahtevu roditelja, recimo, ako su konkurisali za više ustanova.

U Sekretarijatu ističu da sistem upisa organizuje sama predškolska ustanova, pa se roditelji u svakoj od njih mogu detaljno informisati o narednim koracima.

– Neke ustanove telefonom obaveštavaju roditelje upisane dece kada mogu doći da potpišu ugovor, dok neke uz listu primljene dece odmah istaknu i obaveštenje o svim daljim koracima: kada počinje adaptacija deteta, kada se potpisuju ugovori, kada će se održati prvi roditeljski sastanak sa temom upoznavanja organizacije rada i pravilima konkretnog vrtića i drugo – objašnjavaju u Sekretarijatu.

 

 

TRI OPCIJE ZA ODBIJENE 

 

 

S druge strane, roditelji mališana koji nisu na spisku primljenih imaju više opcija.

– Oni mogu podneti žalbu do 20. juna, odnosno nedelju dana kasnije za PU „11. april“ na Novom Beogradu. Takođe, mogu uzeti odbijenicu sa kojom uz subvenciju Grada Beograda do 80 odsto od ekonomske cene vrtića mogu upisati dete u neki od privatnih vrtića, ili, mogu čekati na poziv iz državne ustanove, kada se oslobodi mesto u vrtiću ili se otvori nov – objašnjavaju u Sekretarajatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Da nisu sve nade izgubljene, ukazao je gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak.

– Sekretarijat će odobriti dodatnih 20 odsto mesta tokom leta u ustanovama – naveo je on i napomenuo da će do septembra roditelji koji su se prijavili na više mesta moći da se opredele u koju će ustanovu upisati dete, te da će se nakon toga formirati konačne liste.

 

 

 

SA ODBIJENICOM U PRIVATNI VRTIĆ 

Roditelji koji žele da iskoriste olakšice koje pruža grad za upis mališana u privatni vrtić, pravo na refundaciju vrtića stiču sa odbijenicom koju mogu da zatraže u predškolskoj ustanovi.

– Pošto izaberu privatni vrtić i potpišu ugovor, sa tom dokumentacijom papire podnose Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kako bi se evidentirali za povraćaj novca – kažu u Sekretarijatu.

 

 

 

PRIMLJENI U DRŽAVNI, ZAINTERESOVANI ZA PRIVATNI

Ipak, to ne mogu da učine roditelji mališana koji su primljeni u državne vrtiće.

– Odbijenicu mogu da dobiju samo roditelji koji nisu uspeli da upišu dete u državni vrtić zbog čega Grad refundacijom dela troškova za boravak u privatnom, izlazi u susret – ističu u Sekretarijatu za obrazovanje.

 

 

 

ODBIJENI ZA KOJE NEMA MESTA U PRIVATNOM VRTIĆU 

Neretko, roditelji konkurišu za državne vrtiće sa željom da dete uz odbijenicu upišu u obližnji privatni vrtić. Međutim, može se desiti da su i u njemu sva mesta popunjena i u tom slučaju, oni moraju naći drugi. U Sekretarijatu za obrazovanje ističu da se Grad ne meša u izbor roditelja, već je samo važno da je željeni privatni vrtić na spisku od 273 akreditovana vrtića koji su u sistemu refundacije.

Predsednica Udruženja privatnih vrtića Dušanka Tasić ističe da će tačni podaci o broju raspoloživih mesta biti poznati za nekoliko dana.

– Prema prvim informacijama u svim vrtićima ima slobodnih mesta, samo se njihov broj po ustanovama razlikuje. Čini mi se da je najveća gužva na teritoriji opštine Stari grad – ističe ona.

 

 

(Telegraf.rs/Blic)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here