Home Zanimljivosti VILIJAM DŽEJMS SAJDIS, DO SADA NAJPAMETNIJI ČOVEK NA SVETU

VILIJAM DŽEJMS SAJDIS, DO SADA NAJPAMETNIJI ČOVEK NA SVETU

633
0

Prosečan koeficijent inteligencije je između 90-110, Albert Ajnštajn je imao 160, Isak Njutn 190, Tesla između 230-250, a Vilijam Džejms Sajdis imao je 260. Prema tom merilu to je do sada najpametniji čovek koji je živeo. Ali ne i prema dostignućima – daleko su Tesla, Pupin, Da Vinči i drugi.

Rođen je 1898. godinje u Njujorku u porodici ukrajinskih doseljenika. Njegovi roditelji su takođe bili visoko inteligentni ljudi, otac je bio psiholog, diplomirao je na Harvardu i bio je poligota. Vilijam je već sa 18 meseci čitao novine. Već u osmoj godini govorio je osam jezika (latinski, turski, grčki, francuski, ruski, nemački, hebrejski i engleski) – kada je odrastao govorio je više od 25 jezika. Nije samo učio jezike, već je i izmislio jezik „Vendergood“. Imao je 11 godina kada je upisao Harvard i bio je najmlađa osoba kojoj je to pošlo za rukom. Nekoliko meseci kasnije držao je predavanja iz matematike, a posle nekog vremena i lekturisao svoje profesore. Pored toga bio je u stanju da navede tačan dan važnih datuma u istoriji, a baratao je i neverovatnom količinom istorijskih podataka.
Diplomirao je sa 16 godina. Međutim slava nije bila za njega, tako da je odlučio da živi povučeno i skromno. Što je dovelo do sukoba između njega i njegovog oca. Pa mu Vilijam nije došao ni na sahranu. Umesto toga protestovao je protiv rata. Upravo te velike očeve ambicije, stvorile su Vilijamu otpor prema velikim ambicijama. Na kraju je radio kao drvoseča i nikada se nije ženio.
Imao je samo 46 godina kada je preminuo od posledica šloga.

IZVOR: FB Radioaktivni Komarac

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here