Home Poznati VELIKI PISAC PUSTOLOVINA, DŽEK LONDON

VELIKI PISAC PUSTOLOVINA, DŽEK LONDON

79
0
PUBLIC DOMAIN IMAGE

Američki pisac Džek London, čije je pravo ime Džon Grifit, imao je život prepun neobičnih doživljaja i avantura. Prvo je bio mornar, skitnica, kopač zlata, radnik u fabrici, svetski putnik i tako dalje, a posle svega toga, i slavni pisac, naravno. Zahvaljujući tom iskustvu, mogao je i da piše tako interesantne romane. Sve svoje pustolovine kasnije je i opisivao u mnogim svojim delima.

Džek se rodio 1876. godine u San Francisku, na obali Tihog okeana. Od oca, koji je mnogo voleo da putuje, nasledio je želju za lutanjem. U ranom detinjstvu živeo je sa majkom i očuhom u velikom siromaštvu; već tada bio je primoran da zarađuje. U početku je prodavao novine, a zatim se zaposlio u jednoj fabrici konzervi, ali ju je zbog težine posla ubrzo napustio. Mali Džek London radio je i po deset časova za samo jedan dolar.

Uvidevši očiglednu neravnopravnost između sveta bogatih i siromašnih, počeo je da poziva ljude na borbu s nepravdom. Od tada ga zovu i – dečak bestidnik. Zato je odlučio da krene nekim drugim putem, a to je bio upravo put avantura.

Sa 14 godina počeo je da mašta o dalekim krajevima i zemljama. Tada je napustio kuću, a redovnu školu zamenio je – školom života. Nabavio je mali čamac sa jedrima i njime plovio po zalivima San Franciska. Oko sebe je okupio družinu gusara, svojih vršnjaka, sa kojima je potkradao brodove i skladišta. U to vreme je stekao i svoj novi nadimak – Kralj lopova ostriga.

Čežnja za lutanjem odvojila ga je od stranputice; kao mornar na ribarskom brodu, otputovao je u Japan. Kada se vratio, saznao je da su njegovi drugari gusari loše završili – neki su bili u zatvoru, a neki više nisu ni bili među živima.

Džek London nije mogao da se smiri ni kada je postao slavan i cenjen pisac. Tada je bio bogat, ali je novac rasipao. Ipak, ispunio je i svoju najveću želju – da kupi sebi mali parobrod i da krene na put oko sveta. Tako je posetio ostrva južnih mora, a sa putovanja se vratio prepun utisaka.

Jako je zanimljiv njegov stil rada. Preko sobe bi razapeo žicu i sve papire sa napisanim idejama kačio na nju. Pisao je i po hiljadu reči dnevno i tako načinio svoju malu biblioteku knjiga, od kojih su najpoznatije „Beli očnjak“ i „Zov divljine“. Može se reći da je veliki pisac pustolovina, Džek London, ispunio sve svoje snove. Ovo je on rekao: „Tek kada nemoguće postane stvarnost, život postaje vredan življenja.“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here