Home Svaštara VAŽNO! DELITE! EDUKUJTE! DECA I DIJABETES!

VAŽNO! DELITE! EDUKUJTE! DECA I DIJABETES!

654
0

10 stvari koje nastavnici u školama moraju znati o svojim đacima koji imaju dijabetes:
Kada Vaš đak ima dijabetes tip 1, telo ne proizvodi insulin neophodan za metaboliziranje šećera u energiju. Deca s dijabetesom tip 1 (T1D) moraju primati insulin putem nekoliko injekcija dnevno ili putem insulinske pumpe DA BI OSTALA ŽIVA! Sledi 10 pravila koja morate znati o Vašim đacima s dijabetesom:

  1. Insulinska pumpa nije lek. S dijabetesom nije lako, makar imali i insulinsku pumpu. Visina šećera u krvi može varirati tokom dana i vrlo je teško kontrolisati dijabetes tip 1. Molimo Vas da budete strpljivi dok se Vaš đak pokušava nositi s visokim i niskim vrednostima šećera u krvi.

2. Đaci s dijabetesom nose super-cool aparatiće koji im pomažu da prežive. Insulinske pumpe i kontinuirani monitori šećera u krvi liče na mobilne, nekad se i oglašavaju zvučnim signalima. Ne oduzimajte deci te uređaje, time im dovodite u pitanje zdravlje, možda i život.

  1. Nekad Vaši đaci s T1D moraju jesti dok su na času! Oni moraju uz sebe imati bombone s glukozom za slučaj hitnosti. Kada šećer u krvi padne, nešto slatko se mora pojesti ODMAH, ne čekati da se izađe iz učionice i sl, dete može izgubiti svest od niskog šećera u krvi.

  1. Vaši đaci s dijabetesom možda ne mogu lako govoriti i raspravljati u incidentnim situacijama ako im je šećer visok ili nizak. Imajte razumevanja i budite strpljivi. Pomozite im i zauzmite se za njih. Zaštitite ih!

  1. Kada Vam kažu da „osećaju hipoglikemiju“ (NIZAK šećer u krvi), treba im VAŠA PUNA PAŽNJA ODMAH! Možda im treba i Vaša pomoć. Ne ostavljajte ih same, ne šaljite ih same do pedagoga i sl. Mogu izgubiti svest. Takođe, ne mogu završiti test/kontrolni rad sve dok ne poprave visinu šećera u krvi.

  1. Kada je VISOK šećer u krvi kod Vašeg đaka s dijabetesom, on/ona mora često ići u toalet. I to ne zato što je dete – to je tako u svakom životnom dobu! Takođe, da bi se šećer u krvi spustio, potrebno je, između ostalog, piti puno vode.

  1. Ne zovite Vaše đake s dijabetesom „dijabetičari“! To je uvredljivo. Osoba je definisana onim što jeste, a ne činjenicom da ima dijabetes.

  1. Ako Vas ne slušaju dobro ili ne slede Vaše instrukcije, Vaši đaci s dijabetesom treba da provere visinu šećera u krvi. Ne mislite da je manjak njihove saradnje s Vama tek drskost – njihova koncentracija može biti oslabljena zbog oscilacija šećera u krvi. Ako primetite da dijete s T1D ne obraća pažnju ili se ponaša čudno, odmah mu/joj recite da proveri visinu šećera u krvi.

  1. Hvala Vam što ste strpljivi s prekidima tokom nastave. Proveravanje visine šećera u krvi više puta tokom dana, prilagođavanje doze insulina i zbrinjavanje visokog ili niskog šećera u krvi zaista je iscrpljujuće za dete. Vaša saosjećajnost tokom ovih „prekida“ i „ometanja“ za trajanja nastave pomoći će da se detetu olakša boravak u školi, tako da se ne oseća kao da je na teret razredu.

  1. Nekim danima visina šećera jako varira. Tada se deca mogu grozno osećati. Taj osećaj liči na ono što se osjeća kad neko ima jaku gripu ili kad je pod delovanjem alkohola. Imajte strpljenja i razumevanja.

Dragi roditelji, draga deco, podelite ovaj dokument s Vašim nastavnicima, učiteljima, profesorima i vaspitačima u školama, odgojno-obrazovnim institucijama i sl. Edukujte ih da znaju kako pomoći đacima s dijabetesom tip 1. Pa da i ti đaci mogu reći:

 „Od kolevke, pa do groba – najlepše je đačko doba!“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here