Home Svaštara VASPITAČICA OTKRILA 20 PITANJA KOJIMA ĆETE PODSTAĆI DETE DA VAM PRIČA O...

VASPITAČICA OTKRILA 20 PITANJA KOJIMA ĆETE PODSTAĆI DETE DA VAM PRIČA O VRTIĆU

1106
0

Pitanja tipa ‘Šta ima?’, ‘Kako je bilo?’, ‘Što si radio?’ vrlo su uopštena i široka pa deca ne znaju šta bi rekla i kao odgovor daju unapred naučenu frazu. Budite mudri i postavite pitanja na drugačiji način

Dok ste udubljeni u posao, u strci s vremenom i istovremeno obavljajući pet zadataka koji radni dan postavlja pred odrasle osobe, sigurno vam, svesno ili nesvesno, bezbroj puta padne na pamet: Moje je dete u vrtiću. Kako je njoj/njemu sada? Kako se oseća? Šta trenutno radi? U glavi se stvaraju brojni scenariji na kojima bi vam i pravi književnici mogli pozavideti.

I onda napokon dolazi i taj trenutak – radno vreme se završeno i jurite po svoje dete u vrtić. Jedva dočekate da ga uz širok osmeh zagrlite i radoznalo pitate:  „Kako je danas bilo?“  „Dobro“, odgovara vaše dete uz sleganje ramenima. „A… Šta si danas radio?“ „Igrao sam se“, ponovno dobijate kratak odgovor.  „Šta si se igrao?“ „Svašta…“, poslednji je, potpuno obeshrabrujući odgovor.

POGREŠNO PITANJE?

Zvuči poznato? U redu. Možda imate ćutljivo dete. Možda je vaše dete umorno i ne da mu se baš sada da prepričava svoje dogodovštine. Možda mu je teže da se izrazi. Ili razmišlja da njemu zanimljive stvari nisu isto zanimljive i vama pa ih samim time nije vredno spominjati. Ne, nemoguće je da vaspitači danas baš ništa nisu radili s decom pa zato nemaju o čemu da pričaju. A možda je problem… u samome pitanju?

Pitanja tipa „Šta ima?“, „Kako je bilo?“, „Šta si radio?“ vrlo su uopštena i široka pa deca ne znaju šta bi rekla i kao odgovor daju unapred naučenu frazu. Budite mudri i postavite pitanja na drugačiji način. Neka ona budu konkretna, ali i zabavna, maštovita, otvorena za prepričavanje, razgovor i raspravu.

Pitanja bi trebala da posttiče decu da se prisećaju proživljenoga, ali i da zamišljaju (ne)moguće na bolje upoznavanje sebe, svojih osećaja, izbora, sklonosti i interesa da se aktivnije uključe u svoju sredinu i primećuju ljude, stvari i događaje kojima su svakodnevno okruženi, ali kojima dosad nisu pridavali preterano puno pažnje na bogatije korišćenje rečnika i pronalaženje novih reči i načina na koje će se izraziti da se dobro zabave i ugodno osjećaju deleći svoja iskustva s vama da se osećaju sigurno, uvaženo i sposobno.

Podstaknite dete da vam priča o svom danu uz malo drugačija pitanja

I evo ga, na samome kraju 20 pitanja koja možete postaviti svom detetu prilikom dolaska iz vrtića i biti više-manje sigurni da ćete podstaći znatiželju i spremnost na komunikaciju i deljenje iskustava:

 1. Kako bi ocenio svoj dan u vrtiću na skali od 1 do 5? Zašto?
 2. Šta si danas ručao? Šta bi uradio da ste za obrok dobili pohovanog krokodila ili salatu od puževa?
 3. Videla sam da je danas Ana imala rođendan. Kako ste ga proslavili?
 4. Šta te je danas nasmejalo?
 5. Da li si danas čuo neki dobar vic? Ispričaj mi koji!
 6. Da li se danas netko rastužio? Zbog čega? Šta si ti učinio da pomogneš? A drugi?
 7. Da li se danas neko posvađao? Kako su rešili situaciju?
 8. Da li biu vrtiću pre slagao puzzle ili igrao na veselu muziku? Zašto?
 9. Šta bi voleo da radiš u vrtiću, a trenutno ne možeš/ne smeš?
 10. Kada bi mogao imati neku supermoć, koju bi odabrao, a da ti je korisna u vrtiću? Zašto?
 11. Ko ti je u grupi najbolji prijatelj? A prijateljica? Zašto? Šta se s njima najviše voliš da igraš?
 12. Kada bi sutra poneo svoju najdražu igračku u vrtić, kome bi je rado pozajmio? Da li ima neko kome ne bi? Zašto?
 13. Ko je danas nosio odeću crvene/plave/roze boje? Koji je to odevni predmet bio?
 14. Kad bi ti sutra bio vaspitač, šta bi deca radila i šta bi se igrala?
 15. Da li ste danas slušali priču? Ispričaj mi je! Promeni deo priče, a ja ću pokušati da pogodim šta si promenio (npr. vuka u „Crvenkapi“ zameniti medvedom, prasiće iz „Tri praseta“ zameniti pjetlićima…)
 16. Koju priču više voliš, Snežanu ili Ivicu i Maricu? Zašto?
 17. Celi sam dan mislila na tebe. Da li si ti razmišljao o meni? Šta si zamišljao da radimo?
 18. Prijatelj slavi rođendan i poklonićete mu crtež. Šta bi mu nacrtao? Koju bi boju najviše koristio? Zašto?
 19. Šta bi učinio kada bi tvom prijatelju neko oteo igračku?
 20. Danas su na nebu bili divni oblaci. Učinilo mi se da vidim kucu koji jede kost. Da li si ti pogledao oblake? Šta si video?

PIŠE KRISTINA KALIMAN, vaspitačica

https://miss7mama.24sata.hr/vrtic/dijete-u-vrticu/odgojiteljica-otkrila-20-pitanja-kojima-cete-potaknuti-dijete-da-vam-prica-o-vrticu-9779

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here