Home Svaštara VASPITAČICA OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE DOBRO DETETU ČITATI ISTE KNJIGE PONOVO?

VASPITAČICA OBJAŠNJAVA ZAŠTO JE DOBRO DETETU ČITATI ISTE KNJIGE PONOVO?

292
0

Da ste znali da svaku noć, kad se zagrlite s detetom i kad izabere svoju najdražu knjigu (onu koju ste pročitali već 200 puta) – zapravo pripremate dete na akademski uspeh?

Verovali ili ne, jedna vaspitačica u vrtiću tvrdi kako se nešto zaista čarobno događa kada deci čitamo iste knjige iznova i iznova. Radi se o razumevanju vokabulara te budućem akademskom uspehu. „Kada razgovarate i čitate svom detetu svaku veče, izlažete ga bogatom rečniku“, objašnjava vaspitačica Ašeli Norris i dodaje kako deca uče nove reči kroz iskustvo i značajni kontekst, a dečija književnost koristi jezik na nove i kreativne načine koje deca upijaju poput sunđera.

Kada deca kasnije uče da čitaju, uče veštine koje im pomažu da dekodiraju i čuju reči. Međutim, reči moraju imati smisla. Deca treba da razumeju reči koje čitaju kako bi shvatila priču, a upravo zbog toga je rečnik važna, ali i često podcenjena komponenta u učenju čitanja.

„Postoji nekoliko dodatnih strategija koje pomažu vašoj večernjoj rutini čitanja knjiga“, savetuje vaspitačica:

  1. PITAJTE PITANJA

Obožavam da ispitujem. To mi daje na uvid u to kako deca razmišljaju. Neko veče, čitala sam svojoj kćeri i glavni lik spomenuo je ‘najboljeg prijatelja’. Pitala sam je: „Šta misliš, kako se najbolji prijatelj razlikuje od običnog prijatelja?“ Promislila je i rekla mi: „Najbolji prijatelji mi dopuštaju da budem glavna.“ Iako to nije bio odgovor koji sam očekivala, on mi je dao priliku da bolje objasnim i ponudim više detalja. Rekla sam: „Pa, recimo, moji najbolji prijatelji su jako dragi i zabavni. I volimo da radimo iste stvari.“

  1. ISTAKNITE NOVE REČI ILI ONE REČI KOJE SE NE KORISTE TAKO ČESTO U VAŠOJ KUĆI

Prošle nedelje sam čitala deci u vrtiću i spomenula reč „obilaznica“. Zatim sam se zaustavila i objasnila šta je tačno „obilaznica“. Budući da živimo u ruralnom području u kome nema zaobilaska, ova deca verovatno nisu ni imala priliku čuti tu reč u svom okruženju. Mislim da je jako važno obasniti deci nove reči, kako za razumevanje onog što slušaju, tako i za bogaćenje njihovog rečnika.

  1. RAZGOVARAJTE O DETALJIMA NA ILUSTRACIJAMA

Pauziranje u određenim trenucima i divljenje umetnosti u knjigama i slikovnicama posebno je važno kada po 80. put čitate detetu najdražu priču. Dosada, dete je već zapamtilo celu priču napamet i jako dobro zna sve reči u priči. Na taj način možete razbiti monotoniju knjige, pauzirati i zaista se zagledati u detalje na ilustracijama. Pitajte dete o slikama i podstaknite ih da koriste neke nove reči koje su naučili dok su vas slušali u ponovnom čitanju priče.

Kao majci i vaspitačici, neke od najlepših uspomena s decom su one koje uključuju čitanje priča, naše smijuljenje i razgovor o pročitanim pričama. Čitanje deci svako veče nije samo prekrasan način kojim razvijate njihov mozak već je čitanje i prekrasan način kojim razvijate njihovo srce!

PIŠE Ana Šefček

https://klokanica.24sata.hr

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here