Home Svaštara VASPITAČICA NEVENA SAVETUJE KAKO DA RODITELJI IZBEGNU GREŠKE PRILIKOM ADAPTACIJE

VASPITAČICA NEVENA SAVETUJE KAKO DA RODITELJI IZBEGNU GREŠKE PRILIKOM ADAPTACIJE

526
0

‘Nemojte ih lagati da ćete se vratiti za 10-20 minuta, recite im da stalno mislite na njih dok ste razdvojeni, to će im značiti’. Vaspitačica Nevena Đorđević o najvećim roditeljskim greškama pri adaptaciji deteta na vrtić.

Susret sa novom sredinom može biti traumatično iskustvo ili nešto čega ćemo se sećati sa osmehom na licu. Prilikom tog prvog susreta, na naš doživljaj utiču priče koje smo čuli o tome. Doživljaji drugih ljudi nam kreiraju sliku o nečemu nepoznatom i nesvesno izazivaju dobru ili lošu emociju, zavisno od priče koju su nam ispričali. Zato je važno da dete pripremite za polazak u vrtić.

RAZGOVOR PRE POLASKA U VRTIĆ

Potrebno je da duži vremenski period pričate o onome što ga tamo očekuje. Nije dovoljno da mu nekoliko puta pre polaska kažete da je tamo lepo i da to pozitivno utiče na njegov utisak o vrtiću. Najbolje bi bilo da o svemu što se događa u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi razgovarate sa svojim detetom. Način na koji ćete mu govoriti o svemu tome, na njega će ostaviti veliki utisak.

Kada dete polazi u vrtić, veoma je važno da mu objasnite zbog čega će morati da boravi u nepoznatoj prostoriji sa decom, odvojen od vas. Deca su razumna bića i razumeće ako im kažete da idu u vrtić zbog toga što vi radite i da ne mogu sama da brinu o sebi dok ste vi na poslu, da su bake i deke zauzete svojim obavezama i da ne mogu da ih čuvaju. Deca će razumeti da za njihovo dobro ih ostavljate negde gde će im biti pružena briga i sve ostalo što im je neophodno dok su odvojena od vas. Recite im i da će biti mnogo dece sa kojom će se družiti, deliti igračke, zajedno jesti i spavati, ali i da će neko od te dece plakati, jer je tužno zbog toga što mu roditelji nisu prisutni. Jedan od najvećih šokova za dete je susret sa vrtićem prvog dana u kom deca plaču i ono zbunjeno stoji i razmišlja šta li im to rade, pa su svi uplakani. Ali kada zna da je razlog tuga zbog razdvajanja od roditelja, onda može da ih razume i uteši. Da, da ih uteši. Oni međusobno komuniciraju, kao i odrasli, razumeju jedni druge i dele savete kako bi se nešto lakše prebrodilo.

PORUKE PRILIKOM OSTAVLJANJA DETETA U VRTIĆ

Još jedna bitna stvar, nemojte ih lagati da ćete se vratiti za 10-20 minuta. Iako, kod mlađe dece nije razvijen pojam o vremenu, oni na osnovu količine aktivnosti koje se dese u toku dana, mogu da procene da li negde boravili dugo ili kratko. Ako već želite da mu date neku smernicu, neka to bude neka aktivnost u vrtiću posle koje ćete doći, npr. posle ručka, posle spavanja i slično. Nemojte mu obećavati, ako niste sigurni da ćete do tada stići. Oni će se osećati loše, zato što odmah pomisle da ste ih zaboravili i da će ostati u vrtiću, jer se niste pojavili do tog trenutka. Deca tek u starijim vaspitnim grupama gube taj strah da će biti zaboravljena od strane roditelja. Zato im stalno govorite kako ćete doći po njih kao i prethodnih dana i da stalno mislite na njih dok ste razdvojeni. To će im mnogo značiti.

VAŠ STAV O VRTIĆU I VASPITAČIMA

Vrtić je mesto puno ljubavi, razumevanja i pažnje, ne samo usmereno prema deci, već i prema roditeljima. Poželjno je da to bude obostrano. Imajte razumevanja da u toj velikoj kući boravi mnogo dece, kojoj se treba podjednako posvetiti. Nemojte biti sebični i misliti samo na svoje dete. Mislite o svom detetu kao biću koje boravi u kolektivu gde postoje interni dogovori i pravila koja doprinose stvaranju prijatne atmosfere. Na primer, roditelj kaže detetu da ne treba da spava, a onda ono za vreme spavanja pravi buku i onemogućava drugoj deci, kojoj je potreban san, da se odmore. Ili da ne učestvuje u aktivnostima, a ono koristi taj trenutak da sabotira i decu i vaspitača u vaspitnom-obrazovnom radu. U ovakvim i sličnim situacijama samo je jedno dete na dobitku, dok ostala deca ispaštaju. Smatrajući ovo ispravnim postupkom, samo svom detetu nanosite štetu. Kolektiv ga neće prihvatiti, jer deca ne žele da doživljavaju neprijatnosti. Pogotovo od svojih vršnjaka.

Takođe, vaš stav o vaspitačima je veoma značajan. To su osobe koje ostavljaju veliki pečat na naš život. Njihovi postupci i mišljenje o nama ostavljaju dubok trag. Zbog toga se vi kao roditelji podrudite da vašem detetu taj odnos ostane u lepom sećanju. U današnje vreme, oni provode više vremena sa decom, nego roditelji. Nažalost, bolje ih i poznaju. Roditelji greše kada u prisustvu dece komentarišu postupke vaspitača, nazivajući ih pogrdnim imenima. Kakvu sliku stvarate detetu o osobama kojima ste ga poverili dok ste vi odsutni? Da li to vašem detetu može doneti dobro ili loše? Ako se sa nepoštovanjem ophodite prema njima, razmislite šta dobijate za uzvrat.

Pre svakog napada na njih, dobro razmislite kako će se sve to odraziti na vaše dete i da li je vredno toga. Imajte na umu da će detetu biti prijatnije ako pokažete malo više razumevanja i poštovanja. Ne treba da spustite kriterijum i opravdavate sve postupke, ali ako možete da reagujete bez napada, sa predlogom za poboljšanje. Naučite svoju decu da u vaspitačima vide osobe koje su tu za njih. Potrudite se da dete sa njima izgradi odnos koji se zasniva na poverenju i poštovanju. Naučite ga da im se obraća, da im kaže ako mu nešto ne prija, ako ga nešto boli, da postavi pitanje u vezi sa nečim što ga muči, da potraži zagrljaj kada mu je potreban.

Mnogi roditelji ne znaju da se deca baš njima požale za sve ono što se dešava u njihovim porodicema i da od njih dobijaju reči utehe. Vaše dete zajedno sa njima i ostalom decom čine veliku porodicu u kojoj ima i ljubavi i nesuglasica, svađa i mirenja. Sve ono što postoji u svakoj porodici. Ako možete, pomozite mu da sa sobom ponese lepe uspomene iz vrtića. Ako ne možete, nemojte mu ni odmagati svojim postupcima i stavovima. Sigurno će se bolje snaći sam, prateći svoj osećaj.

Vaspitačica Nevena Đorđević,

Decaandjeli.blogspot.com

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here