Home Svaštara VASPITAČICA: I deci treba godišnji odmor!

VASPITAČICA: I deci treba godišnji odmor!

660
0

Da li ste se ikada zapitali kako izgleda dan vašeg deteta u vrtiću? Šta radi, da li je srećno, nervozno, u konfliktu, kako to rešava, plače li ili se smeje?

TIPIČAN DAN U VRTIĆU

Tipičan dan deteta u vrtiću izgleda otprilike ovako:

7:00 – 8:00: Dolazi u vrtić, pozdravlja prijatelje i vaspitačicu, doručkuje i kreće s aktivnostima, slaže kocke, kuva u kuhinjici, igra društvene igre, vežba, crta, slika… Igra je temeljna dečija aktivnost preko koje dete uči, stiče nova iskustva i spoznaje, ulazi u interakciju i socijalne odnose s odraslima i decom.

9.30 -10:00: Vreme voćne užine i odlazak na igralište gde trči, ljulja se i penje, igra različite igre, baca se u sneg i upija zrake sunca. Tokom lepšeg vremena boravak na vazduhu se produžuje pa sve što je do sada radio u sobi može da radi napolju.
11.30 -12:00: Vreme ručka, biranje najlepšeg komada hleba i uživanje u ukusnom i zdravom obroku koji su kuvarice spremile s mnogo ljubavi. Nakon ručka siti i čisti ležu na svoje krevetiće, poređani jedan do drugoga poput malih patuljaka uz ugodnu relaksirajuću muziku ili priču koju im je vaspitačica ispričala tonu u miran san.
Oko 15 sati, jedan po jedan otvaraju svoje okice i jedu popodnevnu užinu. Već do 16 sati većina njih je već otišla svojim kućama sa smeškom na licu. Lep dan, zar ne?!

ŠTA DECA STVARNO RADE U VRTIĆU?

Sada razmislite o aktivnostima kojima se bavi i kako one utiču na dete. Dok slika temperama više puta pogreši, isprlja se, naslika ili jednostavno manipuliše s bojom po papiru. Istovremeno oseća sreću i ushićenje zbog zadovoljstva postignutim, a teskobu zaprljanom majicom, prolivenom bojom, prljavim rukama, neuspehom, a nakon svega sad to još mora i da pospremi, presvuče se i opere.

Kada igra „Memory“ mora se dovoljno koncentrisati kako bi zapamtio svaku okrenutu sličicu, pri tome osim što podstiče razvoj koncentracije, opažanja i okulomotorne koordinacije ulazi u socijalnu interakciju sa suigračem koji ga optužuje za varanje nakon čega sledi promišljanje o sukobu, pravilima, rešavanje nastalog problema. Nakon „Memory”-ja slaže kocke u toranj. Kada se približi kraju gradnje toranj se ruši, a kocke padaju na pod. Sledi nekoliko pokušaja gradnje novog tornja, sad kada je već skoro gotov, vaspitačica zove na spremanje sobe, voćnu užinu, a uskoro bi trebali izaći na igralište.

Istovremeno je srećan i ushićen jer idu vani, a s druge strane pomalo tužan jer ovaj svoj hvale vredan trud mora da pospremi. U garderobi pokušava navući nove “fancy” patike koje mu je skoro kupila mama. Gura, navlači, poteže, ali ne ide, lakše je dedi bilo iščupati repu nego njemu navući patiku. Na sreću tu je njegova super vaspitačica koja rešava problem. Dok je na igralištu trči, šuta loptu, nekoliko puta pada. Izgleda da te lepe patike baš i nisu za fudbal. Danas je na jelovniku njegovo „najdraže“ jelo, riba, španat i krompir. Uspeva da pojede ručak pa čeka kako bi se za nagradu zasladio posebnim keksićem. Na kraju dana mama se čudi kako je to upeo da pojede jer kod kuće to ne bi ni probao. Ne zaboravite za to je trebalo puno upornosti i podsticanja vaspitačice.
Sledi obavljanje nužde, umivanje i pranje ruku. Vreme je za dnevni odmor. Spotičući se na krevetiće traži svoj. Kad ga nađe, seda i pokušava da skine preuske farmerice koje mu je baka kupila za Božić. Dok se one lepe za njegove znojne noge uspeva da se istrgnue iz tog plavog oklopa. Pokušava da navuče pidžamu i prepun doživljaja od današnjeg dana tone u snove. Oko 15 sati užina ga već čeka na stolu, a kroz hodnik se čiji koraci roditelja koji dolaze po svoja sunašca. Dolazi i njegova mama pa sa smeškom pozdravlja prijatelje i ide kući. Lep dan, pun pesme, igre, veselja, učenja, frustracije, teskobe, pozitivni i negativnih emocija, čak i odmora.

KAKAV JE VAŠ DAN I PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD DEČIJEG DANA?

Sada dragi roditelji razmislite o vašem radnom danu, onom od juče, pre nedelju dana, mesec dana. Koja je razlika između vašeg i detetovog dana? Kada malo bolje razmislite, zapravo je vrlo mala. I odrasli i deca bude se rano hteli oni to ili ne. Deca odlaze u vrtić, a vi na posao. Oboje se srećete s novim izazovima, uspesima i neuspesima, usponima i padovima.

Prosečno radno vreme na poslu traje 8 sati, detetov radni dan često traje i duže ako uzmemo u obzir da je dete u vrtiću dok se vi vozite na posao i s posla ili iskoristite priliku za kafu ili kupovinu. Odrasli znaju da kažu „ali ja plaćam račune“, „ja kuvam i peglam“, „ja imam bebu“, „to je samo dete“. Za to vreme njihovo voljeno dete provodi više vremena u vrtiću okružen izazovima i osobama koje mu se možda sviđaju, a možda i ne. Svako dete kao i odrasla osoba ima potrebu za predahom i prekidom rutine.

Deca vole da budu kod kuće okruženi svojim najmilijima, okruženi svojim igračkama koje će koristiti baš onako kako oni žele i kada to žele, stoga ima je vrlo važan odmak od vrtića kao i odraslima od posla. Boravak u vrtiću deci je najčešće jedina obaveza u predškolskom dobu, a s vremena na vreme potreban im je odmak. Svaki put kad idete na godišnji odmor priuštite ga i svom detetu kako bi i ono moglo da napuni baterije za nove izazove koji dolaze. To vreme iskoristite u maženju, organizujte svaki dan u detalje kako bi se mogli posvetiti detetu, a i sebi samima. Organizujte izlet, posetu muzeju ili pozorištu, istražite parkove i šume, upoznajte svoje dete i zbližite se s njim.

PIŠE SANJA HAJSEK, MAGISTAR RANOG I PREDŠKOLSKOG ODGOJA

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here