Home Info VALJEVSKE VASPITAČICE JELENA JOVANOVIĆ I NATAŠA ADAMOVIĆ NAGRAĐENE SVETOSAVSKOM NAGRADOM MINISTARSTVA PROSVETE

VALJEVSKE VASPITAČICE JELENA JOVANOVIĆ I NATAŠA ADAMOVIĆ NAGRAĐENE SVETOSAVSKOM NAGRADOM MINISTARSTVA PROSVETE

763
0

Vaspitačice valjevske Predškolske ustanove zaposlene u obdaništu “Zvončić”, Jelena Jovanović i Nataša Adamović, laureati su Svetosavske nagrade za 2020. godinu, koju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodeljuje za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Vaspitačicama Jeleni i Nataši, koje vode predškolsku grupu u “Zvončiću”, dodeljene su nagrade na svečanosti u Vladi Srbije zajedno sa još 27 istaknutih pojedinaca i institucija u Srbiji, među kojima su i nastavnici, osnovne i srednje škole, studenti, fakulteti, kao i studentski centri u Beogradu i Nišu.

Svetosavske nagrade valjevskim vaspitačicama za izuzetno zalaganje u radu sa decom i unapređivanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada uručio je resorni ministar Branko Ružić.

Nakon dodele priznanja, za dobitnike je organizovan svečani ručak, a sama ceremonije i druženje nakon dodele, prema rečima Jelene i Nataše nezaboravno su iskustvo.

Kako kažu, utisak i važnost svega vezanog za dobijanje Svetosavske nagrade su vrhunski, posebno kada su deo grupe zaista izuzetnih ljudi, laureata iz drugih oblasti.

Jelenu Jovanović i Natašu Adamović za Svetosavsku nagradu predložili su roditelji 31 predškolca čije su one vaspitačice, što su već smatrale svojevrsnom pobedom. Kako ističu, dobijanje ovog priznanja predstavlja krunu njihovog dosadašnjeg rada, truda i posvećenosti i daje im vetar u leđa da svoj posao rade još bolje i kvalitetnije.

“Ovo je zaista izuzetno priznanje za naš rad i posvećenost. Značaj je mnogo veći jer su roditelji bili inicijatori predloga. Proteklih godina bili su svedoci našeg svakodnevnog rada, zadovoljni time želeli su da se to vidi i čuje. Smatramo da je ovo nagrada svih nas koji svoj posao obavljamo predano. Naša ustanova ima izuzetne vaspitače i nadam se da je ovo tek početak kada su nagrade u pitanju”, kaže nagrađana vaspitačica Jelana Jovanović.

“Ovaj posao mora da se voli da bi se uspešno obavljao i dao bilo kakve rezultate. Puno toga vrednog sam uradila za svojih 35 godina rada. Za mene, koja je na zalasku karijere, ova nagrada je zaista kruna rada, ali kvalitet moga angažovanja ostaće kao i do sad, nećemo ga umanjivati, samo ćemo ga nadograđivati”, ističe laureat Svetosavske nagrade Nataša Adamović.

Nataša Adamović i Jelena Jovanović Foto: privatna arhiva

Nagrađene valjevske vaspitačice kažu da su pored roditalje i dece, čestitke usledile i od kolega i zaposlenih u Ustanovi, ali i kolega iz cele Srbije, Udruženja vaspitača i Sindikata.

“Kolege su izuzetno ponosne na nas, pohvale, pa i cveće, stižu sa mnogih strana, jer je to uspeh za struku, znači i za njih, takođe. Grad bi svakako trebalo da prepozna značaj ovakvog priznanja, ali moje je iskustvo da oni na našu profesiju ne gledaju kao na temelj svega na šta se, kroz kasnije obrazovanje, formira ličnost dece i buduće eminentni ilianje eminentene ličnosti”, kaže Nataša Adamović.

Isto misli i Natašina nagrađena koleginica Jelena, koja naglašava da Grad Valjevo kao osnivač Predškolske ustanove i treba da bude ponosan i da ovom nagradom zavređuju malo više pažnje Grada u smislu vaspitno-obrazovnog rada.

“Da biste ovaj posao radili kvalitetno morate da ga volite i na prvom mestu morate voleti decu. Vaspitač vaspitava onim što jeste i onim što ume da radi. Ja lično, sva svoja znanja i veštine prenosim na decu. Budim kod njih kreativnost, proširujem znanje i jačam njihovo samopuzdanje. Kad u tome uspem znam da sam rođena za ovaj posao”, ističe Jelena.

Jelena Jovanović sa ministrom prosvete Brankom Ružićem prilikom dodele Svetosavske nagrade Foto privatna arhiva

Za kraj smo nagrađene vaspitačice pitali kakav koristan savet mogu da upute svojim kolegama i koleginicama i šta mogu da poruče roditeljima kako da unaprede odnos sa svojom decom u ovom vremenu epidemije, izilacije, potenciranja na distanci, zavisnosti od telefona, igrica, interneta…

“Kolege treba, kao i do sada, da vole svoj posao i da tu ljubav ulože u svakodnevni rad i rezultat ne mora biti ova nagrada. Nagrade su svakako zagrljaji dece koja su otišla dalje u život, ali vas se rado sećaju. Roditelji treba više da osluškuje i čuju svoju decu, da saznaju kako i na koji način oni vide svet oko sebe, da im se posvete, jer tehnologije su dobre sluge, ali zli gospodari i treba se nad tim zapitati”, sevetuje Nataša Adamović.

“Iskustvo je od velikog značaja. Mi, vaspitači svakodnevno učimo jedni od drugih, od roditelja, ali i od dece. Na taj način širimo svoje vidike. Saradnja sa roditeljima je od izuzetnog značaja i tome se mora posvetiti posebna pažnja. Nije dovoljno da roditelj bude prisutan u životu deteta mora učestvovati i biti upućen u njegovu svakodnevnicu. Povedite dete u prirodu, dozvolite mu da se isprlja, da se umori.  Što se tiče telefona i igrica, tu roditelj mora postaviti granicu. Na predškolskom uzrastu to ne bi trebalo da predstavlja problem”, savet je vaspitačice Jelene Jovanović.

U objašnjenju nagrade Ministarstva prosvete napisano je da vaspitačice u Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica” u Valjevu, Jelena Jovanović i Nataša Adamović, zajedno kreiraju podsticajno okruženje za celovit razvoj dece u grupi koju vode. Od strane kolega, dece i roditelja uvažene su kao profesionalci koji postižu izuzetne rezultate u oblasti saradnje sa roditeljima i lokalnom zajednicom, a u radu sa decom u oblasti dramskog stvaralaštva i podsticanja kreativnosti.

https://www.valjevskaposla.info/valjevske-vaspitacice-jelena-jovanovic-i-natasa-adamovic-nagradene-svetosavskom-nagradom-ministarstva-prosvete/

https://www.valjevskaposla.info/valjevske-vaspitacice-jelena-jovanovic-i-natasa-adamovic-nagradene-svetosavskom-nagradom-ministarstva-prosvete/

POČETNO MATEMATIČKO OBRAZOVANJE...

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here