Home Svaštara URINARNE INFEKCIJE KOD DECE – KAKO DA POMOGNETE SVOM MALIŠANU

URINARNE INFEKCIJE KOD DECE – KAKO DA POMOGNETE SVOM MALIŠANU

39
0

Iako uobičajene i uglavnom kratkotrajne, infekcije urinarnog trakta umeju da budu posebno izazovne za decu. Mališanima je teško da se nose sa bolom, nelagodnošću i peckanjem koje prati svaki odlazak u toalet. Pojačan unos tečnosti i antibiotici pomažu da se upala ukloni, a mokrenje ponovo postane normalno.

Kako zapravo dolazi do infekcija mokraćnih organa i po kojim simptomima se mogu prepoznati? Šta roditelji mogu da urade da spreče pojavu ovih infekcija i ubrzaju lečenje? Pročitajte.

KOJI SU UZROCI I SIMPTOMI URINARNIH INFEKCIJA?

Infekcije urinarnog trakta kod dece su česte. Mogu se prepoznati po bolu u stomaku, groznici, tamnijem urinu neprijatnog mirisa, ali i simptomima kao što je gubitak težine, razdražljivost, povraćanje, umor i povišena temperatura.

Kod starije dece mogu se javiti i česta, hitna potreba za mokrenjem (a onda uprkos hitnosti izlazi mala količina urina), popuštanje bešike i umokravanje preko dana ili noći ili pak bolno i otežano mokrenje. Neka deca imaju i mučninu i povraćanje, kao i bol u leđima ili boku, ispod rebara.

“Krivci” za nastanak infekcije urinarnog trakta su bakterije, i to klice koje normalno žive u crevima i reproduktivnom sistemu pa dospeju do organa za mokrenje. Ešerihija koli je čest uzročnih urinarnih infekcija, pa ako primetite navedene simptome kod svog deteta, hitno se uputite lekaru kako biste što pre počeli lečenje. (Čak 85% urinarnih infekcija kod dece izazvano je ešerihijom).

KOJI SU FAKTORI RIZIKA ZA URINARNE INFEKCIJE KOD DECE?

Bez obzira na to da li se radi o bebi, detetu predškolskog ili školskog uzrasta, postoje izvesni faktori koji mogu doprineti da do infekcije dođe. Ako se dete prilikom odlaska u toalet briše od od pozadi ka napred, može kontaminirati uretru. Kod beba može da bude problematično dugo korišćenje super upijajućih pelena. Slab imunitet je takođe jedan od presudnih činilaca. U slučaju da dete dugo ima neku antibiotsku terapiju, postoji veliki rizik od razvijanja mokraćnih infekcija.

KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE UPALA URINARNOG TRAKTA?

Na osnovu pregleda i testiranja pedijatar će postaviti dijagnozu urinarne infekcije. Neka od pitanja koja može postaviti na pregledu su ono o vrsti i dužini trajanja simptoma deteta, potom da li mališan ima istoriju komplikacija urinarnog trakta, kao i da li neko od članova porodice ima ovih problema. Obavezno treba napomenuti da li je dete bilo prehlađeno ili bolesno u prethodnom periodu i ako jeste koje je lekove pilo.

Od testova lekar će tražiti urinokulturu i laboratorijsku analizu mokraće, kao i analizu krvi za traženje infekcije ili promene u funkciji bubrega.

DA LI SE MOGU SPREČITI URINARNE INFEKCIJE?

Čak i uz najbolju higijenu i održavanje, moguće je da će vaše dete u nekom trenutku imati infekciju mokraćnih kanala, bešike ili čak bubrega. Ipak, moguće je ako ne sprečiti, barem smanjiti rizik od upala i to na sledeće načine:

  • Učite dete da se prilikom korišćenja toaleta briše od napred ka nazad.
  • Ohrabrite svog mališana da češće piški ako je naučeno na nošu. Uverite se da svaki put potpuno isprazni bešiku.
  • Neka nosi pamučni donji veš koji omogućava bolju cirkulaciju vazduha.
  • Vodite računa da vaše dete pije puno tečnosti i da ostane hidrirano.
  • Posavetujte se sa pedijatrom oko načina kako da se buduće infekcije spreče.

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI AKO DETE IMA URINARNU INFEKCIJU I KOLIKO LEČENJE TRAJE?

Urinarne infekcije su privremene i kratkotrajne, a uz pomoć antibiotika trebalo bi da se vaše dete oseća mnogo bolje za svega nekoliko dana. Komplikacije su retke, ali su moguće, posebno zato što je kod male dece ponekad teško utvrditi da se radi o upali mokraćnih organa. Mališani nekada neće moći sa lakoćom da odrede svoju nelagodnost niti da objasne gde ih tačno boli. Usled poteškoća u postavljanju dijagnoze i samim tim kasnijeg lečenja, mogu se razviti i ozbiljnija stanja, poput infekcije bubrega.

KAKO SE LEČE MOKRAĆNE INFEKCIJE KOD DECE?

Za lečenje urinarnih infekcija pedijatri će u većini slučajeva prepisati antibiotike, ali i prateće medikamente za temperaturu i bolove, ako ih dete ima. Opšta je preporuka da mališan pije puno tečnosti. U slučaju da postoje bilo kakve komplikacije i poteškoće, lekar može uputiti dete kod urologa ili nefrologa na dalje lečenje.

Ukoliko dete ima alergijsku reakciju na antibiotik, pojačanu mučninu ili dijareju ili jake bolove u stomaku, obavezno se javite lekaru.

Roditelji se često pitaju šta mogu da urade kod kuće da osiguraju brži oporavak. U prvom redu je da se postaraju da dete pije što više vode, čajeva ili pak sok od brusnice, borovnice ili ananasa. Često mokrenje će pomoći u bržem uklanjanju toksina.

Neki mališani imaju mučnine i povraćaju, pa tada treba napraviti nekoliko malih i blagih obroka tokom dana umesto tri obilna obroka. Birajte hranu bogatu vitaminom C, jer ovaj vitamin održava zdravlje bešike tako što čini urin kiselijim. Preporučuje se krastavac, jer je odličan diuretik i sadrži minerale koji formiraju alkale i tako inhibiraju klice u urinarnom sistemu. Rezultate je opet češće mokrenje i samim tim brža eliminacija mikroorganizama. Krastavci takođe imaju antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći kod upale i nelagodnosti.

PROČITAJTE I: KUPINE – MOĆNA VOĆKA KOJA ČINI ČUDA ZA ZDRAVLJE.

Pored soka od ananasa, savetuje se da dete jede ovo voće i u osnovnom obliku, jer sadrži bromelain, enzim koji razgrađuje proteine i pomaže u smanjenju upale. Iako za decu ne baš ukusan kao ananas, jednako je delotvoran i beli luk. Zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava protiv širokog spektra mikroorganizama, sjajan je u suzbijanju mokraćnih infekcija. Ako vaše dete ne može da jede sirov beli luk, možete ga u apoteci potražiti u vidu kapsula. Od drugih biljaka i začina preporučuje se i upotreba kurkume, kao i nane. Kurkuma je jak antioksidant i antiinflamatorno sredstvo, pa se može koristiti za ublažavanje upale u bešici.

Čajevi napravljeni od nane i drugih vrsta divlje mente, takođe se upotrebljavaju kao prirodna terapija za urinarne infekcije. In vitro studije su otkrile da listovi nane imaju antibakterijska svojstva protiv raznih bakterija koje izazivaju mokraćne infekcije, kao što je E. coli.

Pored pažljivog odabira namirnica i lekovitog bilja detetu možete pomoći da brže ozdravi i tako što ćete mu nekoliko puta u toku dana staviti zagrejanu krpu ili peškir na donji deo stomaka. Postarajte se da nosi komotnu i široku odeću, kao i donji veš koji omogućava protok vazduha i održava intimne delove suvim. Pošto se bakterije ne mogu razmnožavati u suvim oblastima, ovo će sprečiti pojavu upala ubuduće.

Infekcija urinarnog trakta ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik za decu. Međutim, ako se nastavi tokom dužeg vremenskog perioda, može oštetiti bubrege deteta i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Prema tome, uz pomenute kućne lekove obavezno se javite pedijatru i pomozite detetu da što lakše prevaziđe upalu.

Srbijanka Stanković

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here