Home Info UKRAŠAVANJE-OSLIKAVANJE USKRŠNJIH JAJA U BELOM BLATU

UKRAŠAVANJE-OSLIKAVANJE USKRŠNJIH JAJA U BELOM BLATU

150
0

U Belom Blatu su svi praznici, kako versko-duhovni, tako i svetovni  zajednički. To je deo priče i prakse koja ovde traje od postanka sela i koja će, uvereni smo u to, opstati i u vremenu dolazećem. Uskrs-Vaskrs, kao jedan od najznačajnih verskih  praznika u Hrišćana i ovde se obeležava u skladu sa tradicijom i dobrom suživotnom praksom.

 

Ove godine razlika u obeležavanju Uskrsa, u odnosu na dva kalendara,  je nedelju dana, te su mališani beloblatske škole običajnosne uskršnje radnje, oslikavanje jaja,  objedinili i ovog puta.  Umetnički i tematski,  oslonjeni  na simboliku ponovnog rađanja-uskrsnuća, naši đaci su  prionuli  na posao. I  nastade jedna prelepa paleta šarenih uskršnjih  jaja.

Skromno ali s puno  dečije prilježnosti i ljubavi i  pod mentorstvom svojh učitelja i roditelja, skoro  svi đaci beloblatske škole uzeli su učešće  ovoj aktivnosti. Većina kao izvođači-umetnici,  a deo kao kompetentan učenički žiri.

 

U današnjem danu su i proglašeni nagrađeni radovi po uzrasnimm kategorijama čiji su autori dobili diplomice i prigodne poklone. Svakako  u skladu sa  dolazećim Praznikom. Ovo je samo još jedan u nizu primera iz beloblatskog realnog života, gde su ljudi okupljeni oko ideje zajedništva i suživota, a  bez obzira na sve istorijske ili slične životne zaplete, uspeli da opstanu u ovom vremenu otuđenosti i ljudskog beznađa.

 

 

Svim ljudima koji obeležavaju  dolezeći Praznik  želimo  srećne uskršnje blagdane.

U ime kolektiva i đaka beloblatske škole,

M.N.

U Belom Blatu, 18. aprila 2019.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here