Home Zanimljivosti UČITELJICA JE 1938. GODINE UŠLA U MODNU ISTORIJU NAKON ŠTO JE UHAPŠENA...

UČITELJICA JE 1938. GODINE UŠLA U MODNU ISTORIJU NAKON ŠTO JE UHAPŠENA JER JE NOSILA PANTALONE U SUDNICI

44
0
Los Angeles Times

Kada je Heleni Halik 1938. godine stigao poziv da svedoči protiv dvojice osumnjičenih za provalu, nikome, pa ni njoj, nije na kraj pameti bilo da će tim povodom ući u modnu istoriju i zapečatiti položaj pantalona u ženskoj modi.

Naime, kada je učiteljica iz Los Anđelesa stigla u sud da svedoči na suđenju protiv dvojice optuženih, drama u sudnici prebacila se odmah sa predmeta na pantalone koje je u tom trenutku nosila. Sudija Artur S. Gerin hitno je odlučio da se njeno svedočenje ponovi i naredio joj da prilikom sledećeg pojavljivanja u sudnici obuče haljinu.

Učiteljica je tog 10. novembra 1938, godine citirana u „Los Anđeles tajmsu“, na šta je ovaj list podsetio nedavno u svojoj arhivi: „Recite sudiji da ću braniti svoja prava. Ako mi naredi da se presvučem u haljinu, neću to učiniti. Volim pantalone. One su mi udobne!” i vratila se u sud pet dana kasnije, isto obučena, što je razbesnelo sudiju.

– U oštroj osudi njenih pantalona kao odeće koja nije dozvoljena ženama da nose u sudnici Gerin je juče ponovo zabranio Helen Hulik, 28, vaspitačici u vrtiću, da svedoči kao svedok obučen u ležernu zeleno-narandžastu odeću namenjenu za slobodno vreme – opisao je tada „Tajms“ šta se dešavalo u sudnici.

https://ona.telegraf.rs/moda-trend/3551253-uciteljica-je-1938-godine-usla-u-modnu-istoriju-nakon-sto-je-uhapsena-jer-je-nosila-pantalone-u-sudnici

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here