Home Info UČITELJ IZ PRIJEPOLJA KANDIDAT ZA TITULU NAJBOLJEG NASTAVNIKA SVETA

UČITELJ IZ PRIJEPOLJA KANDIDAT ZA TITULU NAJBOLJEG NASTAVNIKA SVETA

81
0

Troje nastavnika iz Srbije, među kojima je i Dragan Kuveljić, učitelj u Osnovnoj školi Milosav Stiković sa Kolovrata, ušli su u najuži krug kandidata za titulu najboljeg nastavnika sveta.

Kriterijumi koje su kandidati morali da ispune su upotreba efektivnih nastavnih praksi koje utiču na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou, upotreba inovativnog nastavnog programa koji je inspirisan metodama koje rešavaju nove izazove u budućnosti, lična postignuća, uticaj na zajednicu, razvijanje učenika kao građanina sveta, prepoznavanje njihovog rada od zajednice. Kuveljić ih je sve ispunio.

„Trudio sam se da učenici budu sopstveni konstruktori znanja do kojih dolaze kako bi ono bilo trajno i upotrebljivo, da što više rade kroz interakciju. Škola nije nastavnik koji stoji ispred 30 djaka, učenje ne zavisi od toga šta će neko da nam kaže već šta ćemo mi uraditi da naučimo. Učio sam ih da budu sigurni i autentnični i da argumentovano brane ono što su naučili“, kaže Kuveljić.

I njegove bivše učenice tvrde da on zaslužuje ovu titulu, jer nisu pohađale klasičan razred, već „kreativno odeljenje mašte“.

„Na časovima smo učili dosta o opštem obrazovanju, slušali kompozicije, posećivali druge institucije, učenici iz drugih gradova su dolazili kod nas, učestvovali smo u raznim manifestacijama. Učio nas je da imamo svoje mišljenje, da radimo timski i trudio se da iz svakog izvuče najviše što može. Nikada u školu nismo dolazili sa strahom, jer nam je učitelj bio partner, časovi su bili raznovrsni, zanimlivi i puni smeha“, priča Ivona Ducić koja je ove godine proglašena za djaka generacije srednjih škola u Prijeplju, dok Lenka Lazarević kaže da su jedva čekali da dođu u školu jer im je učitalj razvijao samopouzdanje, pozitivno mišljene i kritičku svest.

Učitelj kod koga deca brinu o cveću, pticama i ribicama, slobodno izlaze sa časa ako imaju potrebe, uče u prirodi i u drugim institucijama tvrdi da je pismenost jednako važna kao kreativnost i da je krativnom, a ne tradicionalnom radu sa decom mesto u obrazovanju Srbije.

„Ne treba vršiti toliki pritisak na decu, već na ambijent, jer oni uče iz okruženja. Trebalo bi menjati okruženje i nas, da bi se oni na neki način promenili“, kaže Kuveljić.

Pored njega kandidati za najbolje nastavnike sveta su i Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u srednjoj školi Dr Andra Jovanović u Šapcu i Katarina Veljković, nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

O najboljima u Srbiji je odlučio žiri nacionalnog takmičenja, a Udruženje „Živojin Mišić“ proglasilo je pobednike koji će se boriti za titulu najboljeg na svetu u okviru projekta „National Teacher Prize“ koji je deo projekta „Global Teacher Prize“, a koji organizuje Varkey fondacija.

„Kroz ovaj projekat želimo još jednom da pohvalimo, nagradimo i ohrabrimo izuzetne nastavnike u Srbiji i damo im mogućnost da se nađu na jednom od najvećih svetskih takmičenja u sferi obrazovanja“, kažu u Udruženju „Živojin MIšić“.

Početkom decembra Varkey fonadacija proglasiće 50 najboljih edukatora sveta i ukoliko se neko od naših nastavnika plasira u Top 50 imaće priliku da se bori za nagradu od milion dolara, koju bi trebalo da uloži u obrazovni sistem svoje zemlje.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=L9xUBQ1mouA

http://zoomue.rs/ucitelj-iz-prijepolja-kandidat-za-titulu-najboljeg-nastavnika-sveta-video/

MARIJA VRANIC

ZOOMUE, Tanjug

http://zoomue.rs/ucitelj-iz-prijepolja-kandidat-za-titulu-najboljeg-nastavnika-sveta-video/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here