Home Zanimljivosti U GOSTIMA KOD DEDA MRAZA

U GOSTIMA KOD DEDA MRAZA

278
0

Da li ste oduvek maštali da posetite magično mesto koje je kao iz bajke? Da za Novu godinu i Božić otputujete tamo gde živi Deda Mraz, družite se sa njegovim pomoćnicima i vratite se u detinjstvo? Ova priča više nije samo bajka, ovo je realnost za sve one koji veruju u čuda!

GDE ŽIVI DEDA MRAZ

Praznici ne prestaju tokom cele godine u magičnom Deda Mrazovom selu, udaljenom samo 10-ak minuta vožnje od Rovaniemia, glavnog grada Laponije u Finskoj. Do doma dede koji ispunjava sve želje dolazi se autobusom broj 8, koji takođe staje kod aerodroma i centra grada. Ovo mesto uzima se kao „zvaničan dom“ Deda Mraza, a nakon što se bliže upoznate s njim recite nam da li je naziv opravdan!

KAKO IZGLEDA DOM DEDA MRAZA

Među četinarskim šumama prekrivenim snegom, čarobnou atmosferu upotpunjuju drvene kućice iz kojih se ori pesma vilenjaka, svetleći irvasi, na hiljade svetlucavih lampiona, zvončića, ledene skulpture, jelke, pahulje i ukrasi koji Laponiju čine pravom pričom iz bajke. Da, ovo mesto je sve ono što ste u detinjstvu i zamišljali!

Finci ovo mesto vole da zovu „Vrata Laponije“ jer je smešteno na samoj polarnoj granici tj. na rubu Arktičkog kruga. Kažu da „tada prelazite s kraja sveta na njegov početak“.

ATRAKCIJE LAPONIJE

Prema legendi, duboko pod zemljom se nalaze radionice u kojima patuljci i vilenjaci vredno tokom cele godine prave igračke koje će Deda Mraz podeliti uoči Nove godine ili Božića svakom detetu koje je bilo dobro i poslušno. U selu se nalazi i pošta na čiju adresu godišnje stiže preko 700 hiljada pisama od mališana širom sveta, a Deda Mraz u svojoj kancelariji odgovara na njih. On ovde prima i posetioce koji mogu da mu sednu u krilo i šapnu svoje novogodišnje želje, ali i fotografišu se s njim.

ŠTA RADITI U SELU DEDA MRAZA

Ovde zimskoj čaroliji nije kraj! U zemlji čuda možete naći radnje suvenira u kojima su oni ručno napravljeni, fabriku igračaka, istorijski muzej, Božićnu kuću, crkvu, kuhinju u kojoj se prave poslastice za pomoćnike Deda Mraza, školu za vilenjake…

Jedna od omiljenih aktivnosti posetilaca je vožnja u Deda Mrazovim sankama koju vuku irvasi ili haskiji, dok oni uživaju u gotovo nestvarnim prizorima.
Za potpun doživljaj posetioci se često odlučuju da prenoće u iglou, napravljenom od stakla, tako da mogu uživati u mistici i nestvarnom prizoru. Ukoliko imate sreće, Vaša poseta će biti ulepšana prisustvom polarne svetlosti (aurora boeralis) i Vašu posetu Laponiji učiniti još magičnijom.

ROVANIEMI ZA NOVU GODINU

Ukoliko zatvorite oči i zamislite najlepšu zimsku razglednicu dobićete upravo Rovaniemi, jednu od najboljih destinacija za novogodišnje i božićne praznike, zbog koje i odrasli ponovo „postanu mali“ i počnu da veruju u zimsku čaroliju!

https://aviotag.com/infotag/inspiracija-za-putovanje/u-gostima-kod-deda-mraza/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here