Home Zanimljivosti U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU DŽEMA, MARMELADE I PEKMEZA?

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEĐU DŽEMA, MARMELADE I PEKMEZA?

369
0

Iako mnogi veruju da su ove reči sinonimi, zapravo označavaju sasvim različite proizvode. Koja je razlika između džema, marmelade i pekmeza?

 

Džem, pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali nazivi se razlikuju s obzirom na vrstu, količinu voća, delove voća koji se koriste, dodatke poput šećera i po gustini.

Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to su: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten-pire.

Pekmez je voćni proizvod s visokim procentom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.

Džem je želirane konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, te šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu.

Voćnu pulpu čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, košpica i sličnog, koji mogu biti narezani, sečeni, ali ne pasirani u kašu.

Voćna kaša dobija se pasiranjem ili sličnim postupkom. Osim po tome, sadrži li kašu ili pulpu, džem i ekstra džem razlikuju se po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, iz njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.

Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here