Home Info U 92. GODINI PREMINUO ALBERT UDERZO, TVORAC ASTERIKSA I OBELIKSA

U 92. GODINI PREMINUO ALBERT UDERZO, TVORAC ASTERIKSA I OBELIKSA

251
0

Slavni strip crtač, tvorac Asteriksa i Obeliksa Alber Uderzo preminuo je od srčanog udara u 92. godini života.

Alber Uderzo je bio jedna od najznačajnijih figura evropske strip scene. Njegov rad je najpoznatiji po čuvenim galskim junacima Asteriksu i Obeliksu, ali radio je on i na drugim stripovima, koji su takođe imali značajan uticaj na njegov rad i stvaralaštvo.

Uderzo je radio na tri veoma interesantna strip serijala, Asteriks, Umpah-Pah i Tangi i Laverdir. Prva dva serijala bila su zajedničko djelo Uderza i Renea Gosinija, dok je treći strip doveo do realizacije sa Žan-Mišel Šarlijeom.

Nadaleko čuveni Asteriks i Obeliks svoje prvo pojavljivanje su imali u oktobru 1959. godine u francuskom magazinu “Pilote” u epizodi “Asteriks galski junak”. Ovaj serijal je postao veoma popularan širom Evrope i svijeta, naročito zbog toga što su autori kroz prizmu radnje za vreme rimskog osvajanja, ismejavali i opisivali prilike u društvu u kojem su živeli. Ono što je još jedna specifičnost ovog stripa jeste univerzalnost. Poenta epizoda može da se prenese na svako društvo u svetu i svako doba koje je bilo i koje će doći. Priče o ovim junacima su prevedene na preko 100 jezika i prodate u 370.000.000 primjeraka.

Mnogi govore kako je kvalitet rada na Asterisku opadao nakon smrti idejnog tvorca Renea Gosinija, ali takve tvrdnje su veoma teške za dokazati. Asteriks i Obeliks i danas zasmejavaju ljude širom planete svojim dogodovštinama i prate najsvežije društvene i svetske tokove. Njihovi autori su danas Uderzovi pomoćnici Žan-Iv Feri i Didier Konrad.

Sledeći junak Uderza i Gosinija je neodoljivi pripadnik izmišljenog severnoameričkog plemena starosedilaca Šavašavasi, Umpah-Pah. Radnja stripa je smeštena u osamnaesti vek, u vreme francuskog prodora na severnoamerički kontinent. Čuvena uzrečica Umpah-Paha je “jak, jak, jak” i obožava da jede specifično jelo, pemikan, mleveno ili sušeno meso pomešano sa mozgom i mašću jelena ili medveda.

Strip se ne oslanja na istorijske činjenice. Strip je prvi put objavljen 2. aprila 1958. godine u Tintin magazinu, ali nakon pete epizode, autori su odlučili da se u potpunosti posvete radu na Asterisku.

Sa Žan-Mišel Šarlijeom, Uderzo je radio strip Tangi i Laverdir. Strip smešten u savremenijem dobu od prva dva navedena.

Uderzo je ostavio veliki trag u strip umetnosti i zato mu se divimo i kažemo jedno veliko HVALA za sve bezbrižne trenutke čitanja njegovih stripova.

https://www.cdm.me/zabava/muzika-film-tv/u-92-godini-preminuo-albert-uderzo-tvorac-asteriksa-i-obeliksa/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here