Home Svaštara TVOJE DETE JE POČELO DA GRIZE DRUGE? 7 MONTESSORI SAVETA ŠTA URADITI…

TVOJE DETE JE POČELO DA GRIZE DRUGE? 7 MONTESSORI SAVETA ŠTA URADITI…

247
0

Kad su u pitanju deca ugriz se ne razlikuje od udaranja, prenosi „Motherly“. To je fizički način na koji oni mogu da izrazei svoje emocije kad, a to je često, nemaju reči za to. No, kako bi ti kao roditelj trebala da reaguješ?

Suočavanje s grickanjem može biti malo škakljiva tema. Ne želiš da pridaješ previše pažnje na to ponašanje, što može, naravno, podstaći dete na nastavak grickanja. Takođe ga ne možeš ni zanemariti jer ono može povrediti ljude.

U nastavku teksta pročitaj o 7 načina na koje Montessori učitelji reaguju kada dete počene da grize.

 

  1. USREDSREDI SVOJU PAŽNJU NA DETE KOJE JE UGRIŽENO

Kad tvoje dete ugrize drugo dete, nemoj svom detetu davati puno pažnje. Umesto toga, uvek proveri dete koje je ugriženo ili ozleđeno.

Ako je to dete koje poznaješ, zagrli ga, ponudi neko piće ili poslasticu, operi ugriz vodom.

Ako ne poznaješ dete koje je ugriženo, pitaj ga kako se oseća i s njegovim roditeljima proveri možeš li učiniti nešto da mu pomogneš, navodi Kristina Klemer, Montessori učiteljica iz Teksasa.

Na putu kući, dok se vozite u autu, svom mališanu objasni kako gristi druge nije u redu i da ono ozleđuje ljude.

 

PROČITAJTE I OVO:

OTAC POSLAO KĆER U VRTIĆ S PELENOM NA GLAVI, A ZA TO JE IMAO LOGIČNO OBJAŠNJENJE

 

 

  1. PAŽLJIVO NADGLEDAJ SVOJE DETE

Uvek je bolje, kako za tvoje dete tako i za njegove prijatelje, sprečiti pokušaj ugriza ako je to moguće. Koliko god to bilo teško, to verovatno znači da ćeš morati češće da paziš na njega, a posebno da ga nadgledaš u većem društvu. Ako tvoje dete ipak ugrize nekoga, uprkos tome što si bila blizu njega i nadgledala ga, mirno ga udalji od društva. Možda ti se ovo čini kao oštra mera, ali odlaskom s mesta događaja, detetu šalješ poruku da navedeno ponašanje nije dozvoljeno i neće moći da nastavi da se igra s prijateljima, ako opet to uradi.

 

  1. OBRATI PAŽNJU NA VREME UGRIZA

Da li je tvoje dete umorno? Da li grize kad je gladno? Posmatraj kada se navedeno ponašanje događa, tako da možeš raditi na njegovom sprečavanju. Pokušaj pamtiti situacije ili vreme u koje mu dođe da nekoga ugrize. Nakon nekog vremena vrlo verovatno videćeš ponavljajući uzorak, kaže Klemer.

 

  1. PONUDI MU NEŠTO ŠTO SME DA UGRIZE

Ponekad mališani grizu jer još ne mogu da prerade ili verbalizirati svoje emocije, ali ponekad jednostavno grizu zbog fizičkog osećaja. Ako misliš da je to možda slučaj, ponudi svom detetu nešto sigurno i prikladno da ugrize kao na primer prsten za zube i recite nešto kao: „Vidim da želiš nešto ugristi. Ne smeš gristi ljude, to nije u redu, ali ovo smeš.“

 

  1. DEŠIFUJ DETETOVE OSEĆAJE

Ako primetiš da tvoje dete grize kad je ljuto ili frustrirano ili uznemireno, pomozi mu da se suoči sa svojim osećajima. Mogla bi mu objasniti zašto se oseća ljuto: „bio si frustriran jer ti je Luka uzeo igračku“ te navesti kako to nije razlog za gristi druge ljude. Kada dete čuje da ti razumeš kako se ono oseća, to bi moglo pomoći u njegovu smirivanju i zaboravljanju na griženje.

 

  1. MIRNO IZRAZI SVOJA OČEKIVANJA

Jako je primamljivo održati dugu i glasnu lekciju o tome zašto gristi druge nije u redu, no upravo se to pokazuje kao najmanje Efektan način iz nekoliko razloga:

deca ne odlučuju da nekoga ugrizu, to je svojevrsni nagon, impulsna radnja

ako to već duže vremena traje, dete je čulo tvoje zahteve za prestankom, ali mora još poraditi na kontroli

deca bolje shvataju kratke informacije, duge lekcije o tome šta smeju, a šta ne za njih su iscrpne i imaju tendenciju da se isključe se iz njih.

Zbog toga, reci nešto smirenim tonom, pošalji mu poruku da to ponašanje nije u redu.

 

  1. VEŽBAJTE ZAJEDNO NA REŠAVANJU PROBLEMA

Deci je često potrebna pomoć u pronalaženju reči za rešavanje problema verbalno, a ne fizički. Pomozi svom detetu da nauči kako treba da traži ono šta želi.

Važno je da znaš kako je grickanje potpuno normalno ponašanje deteta. Ako reaguješ mirno, ali odlučno, tvoje dete će dobiti poruku da to nije u redu i naučiće bolje strategije kako da se nositi s onime što ga muči.

PIŠE BLANKA BREZINŠČAK

https://miss7mama.24sata.hr/

 

 

http://sasabooks.blogspot.com/

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here