Home Svet oko nas TRI STVARI KOJE TREBATE DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UDOMITE JEŽA

TRI STVARI KOJE TREBATE DA ZNATE PRE NEGO ŠTO UDOMITE JEŽA

259
0

Mala zdepasta tela pokrivena crnosmeđim bodljama i kratkim dlakama na stomaku, glava s izraženim očima i crnom njuškom, male okrugle uši i kratke noge – to su ježevi koje ovih dana možemo zapaziti na brojnim livadama i travnjacima, pa čak i u vlastitom dvorištu. Ali kako se brinuti za njega ako postane stanar vašeg dvorišta?

Odlučite li da udomite ježa kojeg ste našli u svome dvorištu ili tokom šetnje, potrebno je na umu imati nekoliko stavki na koje upozorava veterinarska struka, kao i Međunarodna organizacija ježeva.

  1. POKAZUJU ČITAVU LEPEZU EMOCIJA

Iako naizgled pomalo grubi zbog bodlja kojima im je prekriveno telo, ježevi su zapravo vrlo osetljive životinje. Vole maženje, a najviše češkanje po trbuščiću, no samo onda kada to njima odgovara. Svojoj će okolini jasno dati do znanja kada ih je bolje ne dirati, a kada su raspoloženi za interakciju.

Kada se nalaze u svojoj prirodnoj poziciji, to znači da su smireni, kada se podignu na stražnje noge iskazuju svoju nesigurnost, a kada se zamotaju u klupko, daju nam do znanja da su prestrašeni

Kada se osećaju posebno borbeno, neće se libiti toga da ukradu pertle iz cipela i druge sitne predmete. Ipak, najsretniji su kada otkriju neki novi miris u svojoj okolini jer je upravo to ono što ima najviše privlači pažnju u njihovim svakodnevnim pustolovinama.

  1. AKTIVNI SU NOĆU

Ježevi se uglavnom bude zajedno sa zalaskom sunca. Usvojite li ježa, moraćete da se prilagodite njegovom ritmu. Uveče ćete morati da mu pripremite svežu hranu i osigurate dovoljno prostora na kojem se može kretati. Veterinari upozoravaju na to da se njihov ritam mora poštovati i nipošto ih ne valja forsirati da budu aktivni tokom dana.

Osim toga, njihove su oči vrlo osetljive, pa je važno da im tijekom noćnih sati osigurate samo lagano svetlo u kutku sobe. S buđenjem zore jež će se povući u neki tamni kutak i tamo ostati veći deo dana.

  1. JEDU POVRĆE, VOĆE, MESO I INSEKTE

Kao što smo već spomenuli, nužno je pre večeri ostaviti im sveži obrok, a on uglavnom treba da se sastoji od svežih i neprocesuiranih namirnica. Na jedan tanjir narežite mu jabuku ili zeleno korenje, a svakako treba pridodati i za njih posebno namenjene insekte i crviće koji se mogu kupiti osušeni u specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce. Povremeno im možete dati i male komadiće piletine ili nekog drugog belog mesa.

Odlučite li da jedan mali jež postane deo vašeg doma, imajte na umu da se briga za njega značajno razlikuje od brige za mačku ili psa, a za sva dodatna pitanja obratite se svom najbližem veterinaru.

https://zadovoljna.dnevnik.hr/

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here