Home Poznati TELIČNI TOM – ČOVEK KOJI BRŽE PUCA OD SVOJE SENKE

TELIČNI TOM – ČOVEK KOJI BRŽE PUCA OD SVOJE SENKE

233
0

Тalični Tom (Lucky Luke) jedan je od najpopularnijih stripova u Evropi, a pripada žanru komičnog vesterna.
Duhovni otac i crtač serijala je Belgijanac Moris de Bever. Posle prvih deset epizoda (od 1957. godine), pa do kraja svog života scenario je pisao Rene Gošini, a kasnije i Bob de Grot, Žan Leterži i drugi.
Lik Taličnog Toma nadahnut je ulogama glumca Garija Kupera. Obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odelo sa crvenom maramom i šeširom. U potezanju pištolja je brži od svoje senke.
Najveći neprijatelji su mu braća Dalton: Džo, Džek, Vilijam i Averel (svaki viši i gluplji od prethodnog) kao i mama Dalton. Tu je i Kalamiti Džejn, neotesana kaubojka koja pije, psuje, podriguje i obara muškarcima ruke.

Verni pratioci i prijatelji kroz njegove brojne avanture na Divljem zapadu su konj Džoli Džamper, a ponekad i najgluplji pas na svetu Rantanplan, koji je kod raznih domaćih izdavača različito prevođen, najčešće kao Lajavko i Šaponja, a u prevodu crtanih filmova kao Buvara.
 „Talični Tom“ se u Srbiji i jugoslovenskim zemljama objavljuje više od pola veka, a premijeru je imao početkom 1960-ih u beogradskom listu Kekec, kada je imenima likova kumovao pisac Duško Radović, tada član redakcije, scenarista stripova i prevodilac sa francuskog. Serijal se od tada objavljuje i preštampava kod najvećih izdavača („Forum“, „Dečje novine“, „Politika“…) u časopisima i albumima.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here