Home Zanimljivosti TAJNA KIĆENJA JELKE: Ove stvari niste znali o NAJLEPŠEM NOVOGODIŠNJEM OBIČAJU!

TAJNA KIĆENJA JELKE: Ove stvari niste znali o NAJLEPŠEM NOVOGODIŠNJEM OBIČAJU!

325
0

Svake godine kitimo jelku, ali malo nas zna zašto se to radi. Da li ste se ikada zapitali odakle vodi poreklo ovaj običaj, da li ima veze sa našom tradicijom ili je reč o tvorevini Zapada? Da li ste se zapitali da li postoji pravilo kako se kiti jelka i da li je svejedno za koju se boju odlučite? Ima li to veze sa hrišćanstvom ili je reč o paganskom običaju?

LEGENDE O BOŽIĆNOM DRVCETU

Zimzeleno drvo je samo po sebi simbol večnog života kod mnogih starih naroda – Egipćana, Kineza, Jevreja.

Mnogi veruju da je prvo božićno drvce došlo iz Letonije, za šta postoji dokaz – natpis na osam jezika koji glasi: “Prva novogodišnja jelka u Rigi 1590.”, uklesan na jednom od trgova ove zemlje.

Običaj kićenja novogodišnje i božićne jelke vuče korene iz 11. veka.

Običaj ukrašenog “Rajskog drvceta” 24. decembra na dan Adama i Eve, u Zapadnoj Nemačkoj se s vremenom počeo unositi u kuću i kititi kolačićima različitog oblika.

Sveće, kao simbol Hrista, bile su obavezni pratilac toga običaja. U istoj sobi nalazile su se male piramide pravljenje od hrane i ukrašavane zelenilom, svećama i zvezdama.

Posredstvom Nemaca jelka se u ranom 17. veku doselila i u Severnu Ameriku, a preko zapadnih misionara božićno drvo tokom 19. i 20. veka stiže i u Kinu i u Japan. Raskošni izgled koji simbolizuje sreću, obilje i blagostanje jelka je dobila u 19. veku. Germanska kultura donela je ovaj običaj i u naše krajeve. Naš folklor doneo je nekoliko osobenosti kićenju jelke – ukrasi od suvih šljiva, oraha, voska i šećernih jabuka.

OBIČAJI ZA UKRAŠAVANJE JELKE

Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem. Ukoliko prerano okitite jelku, može se desiti da vas sav taj sjaj i bleštavilo boja zasite pre vremena.

U duhu naših običaja, razmislite o tome da bi jelku trebalo da postavite neposredno pred Novu godinu, kako bi ostala do Srpske Nove godine.

Kako ćete okititi jelku u današnje vreme stvar je ukusa, dovitljivosti, materijalnih mogućnosti, ali i znanja. Međutim, trebalo bi da obratite pažnju na neke detalje.

Zelena je boja koja umiruje, crvena je boja radosti i veselja, plava označava duhovnost, saosećajnost i nežnost.

Ljubičasta boja simbolizuje vernost, istinitost i ljubav. Ona je u isti ma hi boja visokog plemstva,te jelka može izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ova boja.

Danas je novogodišnja jelka najveseliji i najlepši deo porodične tradicije. I, zaista, postoji li išta lepše od svetlucavog drveta i porodice na okupu?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here